Провал или успех?

В Русия недоволни от представянето на световното първенство по хокей на лед

Sportinglife
Sportinglife 15:45 ч., 18 Май 2015
0
1196
GETTY IMAGES

След седем години без титла и пет без изобщо да участват във финалния мач, хокейният тим на Канада спечели световното първенство по хокей на лед.

В спора за златото „кленовите листа” се наложиха над Русия с 6:1. Трети остана тимът на САЩ, който в малкия финал се наложи над Чехия с 3:0.

„Смятам, че не ни стигнаха емоции и сили. Ако бяхме отбелязали първи, тогава имахме шанс. Имахме много контузени, първенството като цяло беше сложно за нас. Поздравих отбора си, че спечелиха поне среброто”, заяви треньорът на Русия Олег Знарок.

„Това просто не бе нашият ден. Среброто е нормален резултат, Канада просто бе по-добрият отбор. Освен това имаме твърде много контузени, съблекалнята прилича на лазарет”, заяви президентът на федерацията Владислав Третяк. Двамата не пропуснаха да припомнят, че на няколко пъти тимът е бил пред отпадане и е можел изобщо да не стигне до битката за титлата.

Думите на двамата и цялостното представяне на тима обаче отприщиха вълна от недоволство в Русия.

Според медиите в страната това съвсем не е най-силният тим на Канада, въпреки че в него имаше няколко играчи от Националната хокейна лига като Кросби и Жиру. Вратарят на „кленовите листа” Майк Смит обаче не попада дори в тройката на най-добрите канадски вратари, а най-добрите защитници все още са ангажирани с плейофите на НХЛ.  

В същото време в състава на Сборная един от най-добрите играчи бе вратарят Сергей Бобровски. И това въпреки лошото му представяне във финалния сблъсък, в който спаси едва 12 от отправените му 37 удара.

Но пък възможността той да повтори силното си представяне от полуфинала например бе нищожна.

Само че за вратаря е сигурно, че ще си направи необходимите изводи от слабото си представяне срещу Канада. Защото неведнъж сам е заявявал, че след всеки двубой гледа повторения на попаденията и води дълги разговори с треньорите къде и какво е сбъркал.


Русия обаче има сериозни проблеми със защитата и това се видя. На тима не помага тежката програма в Континенталната хокейна лига, защото именно заради нея участие в световното първенство не взеха двама от основните бранители на тима. Заради това в някои от важните мачове се наложи отбора да играе с шестима, вместо със седем защитници.

В този си вид Сборная няма предимство и в атака. И то не защото не разполага с играчи. А основно защото треньорският щаб не успя да намери оптималното съчетание на  хокеисти като Овечкин, Малкин, Ковалчук, Анисимов, Тарасенко.

Така във финала на шампионата руските нападатели отправиха едва 12 удара в рамките на вратата на съперника, което е престъпно малко за нападатели от такъв ранг. И ако преди това те успяваха да изведат отбора напред заради индивидуалните си качества, срещу Канада съперникът не позволи подобно нещо. Като се прибави към това и късното присъединяване на Овечкин и нуждата му от аклиматизация е ясно защо Русия просто нямаше шанс за повече от едно попадение.

Победата на Канада се оказа предопределена и заради още един факт – лошото физическо състояние на руснаците. В съвременния хокей физиката решава твърде много неща, а снощи тя се оказа и определяща за разгрома на Сборная. Няма как да не се отрази факта, че в тима на „кленовите листа” имаше само трима играчи, чийто тимове играха в плейофите на Националната хокейна лига, а останалите вече бяха имали възможност да отпочинат след тежкия сезон.

Може би обаче умората в руския състав нямаше да личи толкова ако треньорският щаб бе успял да намери правилните комбинации от играчи. Това обаче така и не се случи.

Настроението на всички обобщи двукратният олимпийски шампион Вячеслав Фетисов. „Липсват ни качествени играчи. Това е нещо, за което говорим още от Сочи насам. Първенството в Минск ни заблуди, но там отборите не дойдоха с най-силните си състави. Не искам да принизявам постижението, но специалистите са длъжни да разберат, крайно време е да бъдем критични”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията