Вечният въпрос: Джерард или Лампард?

Кой е по-добър и защо те никога не успяха да играят добре заедно за Англия

Динко Гоцев
Динко Гоцев 11:50 ч., 22 Май 2015
0
2668
Getty Images

И двамата заминават за САЩ в един и същ момент, както и приблизително по едно време изгряха в английския футбол. Не играха заедно в един клуб, но носиха над 70 пъти екипа на Англия редом.

Стивън Джерард и Франк Лампард през уикенда ще изиграят последните си минути като част от английския футбол, където остават легендарни.

На сбогуване, експертите се произнасят отново по вечния въпрос:

Кой от тези двама колоси в халфовата линия бе по-добър? И защо те никога не успяха да се сработят така за националния тим, че да пренесат там клубните си успехи?

На втория въпрос отговарят Жозе Моуриньо (след Евро 2012) и Гари Невил днес.

„Англия нямаше достатъчно добри дефанзивни полузащитници през годините и винаги се налагаше един от тях двамата да изпълнява тази роля – каза Специалния, коментирайки европейското за BBC. – А тяхната сила е в движението напред, устрема към вратата и заплахата с удари и пасове.”

„Ние така и не намерихме система, за да ги използваме оптимално и двамата – казва Невил, който бе асистент на Рой Ходжсън и на Евро 2012, и на Мондиал 2014. – С Бекъм, Лампард, Джерард и Скоулс в състава, ние имахме най-добрата четворка полузащитници в света, но нямахме баланс. Те двамата са много подобни – имат еднакво виждане за играта и то е офанзивно.”

Кой е по-добър ли? Сложен въпрос...

Тиери Анри постави Джерард в своя идеален тим на Висшата лига, но казва: „Лампард е не по-малко ценен играч. Толкова важни голове, лидер, работещ здраво за отбора.”

Противопоставянето на статистики е в полза на Лампард, но и Анри, и Невил отчитат: Очевидно Франк имаше привилегията през годините да играе с по-силни съотборници в Челси, отколкото Джерард в Ливърпул.

Ето го сравнението в числа...

Мачове във Висшата лига – 608 за Лампард, 503 за Джерард.

Голове – 176 за Лампард, 119 за Джерард.

Асистенции – 102 за Лампард, 92 за Джерард.

Жълти картони – 59 за Лампард, 61 за Джерард.

Червени картони – 2 за Лампард, 6 за Джерард.

Трофеи

13 за Лампард – 3 титли на Англия, 4 купи на ФА, 2 купи на лигата, Шампионска лига, Лига Европа, 2 суперкупи на Англия.

11 за Джерард – 2 купи на ФА, 3 купи на лигата, Шампионска лига, Купа на УЕФА, 2 Суперкупи на Европа, 2 суперкупи на Англия.

Лампард получи веднъж наградата на пишещите журналисти за Играч на годината.

Джерард спечели 2 пъти приза за най-добър млад играч, както и най-ценната индивидуална награда – Играч на годината на професионалните футболисти.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията