Български финал

Волейболната шампионска лига постави рекорд по посещаемост

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 29 Март 2015
0
208

Волейболните национали Теодор Салпаров и Николай Пенчев ще се изправят един срещу друг във финала на най-престижния клубен турнир в Европа – Шампионската лига. За титлата от 16,45 днес ще спорят тимовете им Зенит (Казан) и Асеко Ресовия (Гжежов). Двубоят ще се играе в зала „Макс Шмелинг Хале” в германската столица Берлин.

Полският тим достигна до финалната среща след успех с 3:0 над сънародниците си от СКРА (Белхатув). За Асеко Ресовия това е първо участие във финалната четворка и първи финал в историята на клуба.

Българският национал Николай Пенчев бе в основната шестица на Асеко Ресовия и изигра поредния си силен двубой. Посрещачът влезе в топ 3 на своя пост с 26% успеваемост, отчете се и с 2 блокади и седем точки.

 „Гордея се с моя отбор, нямам думи просто. Когато дойдохме в Берлин не сме мислили за мача за титлата. Бяхме фокусирани единствено върху двубоя със СКРА. Но когато ни се отдаде възможност да спечелим и да стигнем до този финален сблъсък, се възползвахме”, коментира след двубоя треньорът на Асеко Ресовия Анджей Ковал.

 „Победата им бе напълно заслужена, направиха добър мач, ние – много грешки. Желая им от сърце успех на финала”, призна капитанът на СКРА Мариус Влазли.

 Съперник на Асеко Ресовия в спора за титлата ще бъде руския Зенит Казан, който спечели с 3:1 срещу домакините от Берлин. В основния състав на Зенит бе и българското либеро Теодор Салпаров. С добрите си изяви той влезе и в топ 3 на посрещане като записа 45% успеваемост.

 „Бяхме задължени да спечелим и това напрежение отне 20-30% от възможностите ни. В плейофите обаче не е толкова важно как играеш, а да можеш да спечелиш. Най-важната ни задача преди финала е да свалим напрежението от отбора”, коментира треньорът на Зенит Владимир Алекно.

 Преди финала ще се играе и двубоят за третото място, в който съперници ще бъдат домакините от Берлин и полският СКРА (Белхатув). Въпреки че не успяха да стигнат до битката за титлата домакините определено могат да бъдат доволни от първия ден на финалната четворка.

Двете срещи бяха наблюдавани на живо от 18 300 зрители общо, което постави рекорд по посещаемост на финали на Шампионската лига.

Зенит е големият фаворит

Руският Зенит е големият фаворит в днешната битка за титлата в Шампионската лига. Тимът на Теодор Салпаров вече постави рекорд по участия във финалната фаза – това е петото му поредно такова, а ако спечели титлата ще стане неин трикратен носител.

Освен това Зенит има едно второ и едно трето място в надпреварата. За последните три сезона победител в турнира неизменно е руски клуб Зенит през 2012-а, Локомотив (Новосибирск) през 2013-а и Белогорие (Белгород) през 2014 г. В състава, воден от Владимир Алекно има шестима играчи, които вече са печелили надпреварата в различни години.

Полският Ресовия е абсолютен дебютант в тази фаза. В тима обаче има двама волейболисти, които са играли финали и са го печелили – Йохан Шьопс и Тихачек.

Последният финал, в който един срещу друг за титлата спориха двама българи пък бе през 2009 г. Тогава съперници бяха Ираклис на Пламен Константинов и Тренто на Матей Казийски. Победител стана Тренто, българите се наредиха и сред отличените с индивидуални награди.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията