Алонсо: Чух много лъжи и измислици за катастрофата

"Не се страхувам да пилотирам и се чувствам щастлив", заяви испанецът в Малайзия

Sportinglife
Sportinglife 18:05 ч., 26 Март 2015
0
782
GETTY IMAGES

"Чух много лъжи и измислици за катастрофата ми, но е ясно, че имаше проблем с болида и движението му, управлението блокира, макар това да не е отразено в данните, които имаме", отсече Фернандо Алонсо в първата си пресконференция след тежката катастрофа, която преживя в последния ден на тестовете в Барселона.

Заради инцидента на 22 февруари, двукратният световен шампион във Формула 1 пропусна старта на сезона в Австралия, но сега премина успешно медицинските прегледи и този уикенд ще стартира на пистата "Сепанг".

Преди това, разбира се, Алонсо се изправи срещу вихрушката от въпроси на медиите в Малайзия.

"Обсъдих ситуацията с екипа си, прегледахме данните и има няколко възможни индикатора за проблема, но не и ясен отговор - обясни Фернандо. - Подкрепям моите механици и им се доверявам напълно.

Проверихме всяка цифра, всеки сантиметър от болида и сега той е най-сигурната кола във Формула 1, а аз съм пилотът преминал най-много медицински прегледи в историята.

Може би с технологията, която ще е разработена от специалистите след, да кажем - 10 години, ще е възможно да обясним причините за катастрофата. Не ме притеснява, че подобно нещо може да се повтори."

За катастрофата

"Спомням си всичко. Времената в обиколките ми, подготовката за завоите, как Фетел излезе от шикана, как го изпреварих, бутоните, които натиснах на волана си, хората, които дойдоха да ми помогнат.

В нито един момент не съм изгубвал съзнание. Управлението блокира, свалих от трета на втора предавка, намалих скоростта и в този момент данните се губят, технологията не е достатъчно напреднала, за да получим всички отговори. Вятърът не е причина и повтарям - не съм губил съзнание."

За болницата

"Имах сътресение, но пристигнах в болницата в прилично състояние. Не помня един отрязък от време между 14 и 18 ч. следобяд, което обаче отдавам на медикаментите, които ми дадоха лекарите в хеликоптера и на изтощителните тестове в болницата.

След това всичко беше наред, не съм се събуждал в 1995-а, нито съм говорил италиански, каквито измислици четох. Спомням си инцидента и всичко, което се случи."

След катастрофата

"Не се стахувам от катастрофата, моторните спортове са опасни и понякога преживяваш такива моменти, в които болидът е унищожен, но при теб няма поражения или обратното.

Може да живееш екстремно и да си в перфектно здраве или да се разхождаш по улицата и да те прегази кола. Такъв е животът. Чувствах се готов да пилотирам още в Австралия, но предпочетох да послушам съвета на лекарите.

Беше наистина трудно да гледам състезанието по телевизията."

За Гран при на Малайзия

"Много съм щастлив, че получих разрешение от лекарите ми да се състезавам. На "Сепанг" постигнах първия си полпозишън, първия подиум и три победи с три различни отбора.

Този път ще е доста по-трудно, но сме здраво стъпили на земята и знаем, че не сме на позицията, която искаме. За мен това Гран при ще е тест, защото още не съм много уверен в болида и научавам доста неща в движение от механиците ми.

Въпреки това съм готов и се чувствам като един от най-щастливите хора на света заради факта, че отново съм в Макларън. Разбирам, че в момента сме далеч от върха и търпим критики, но можем само да работим и да развиваме идеите и проекта ни."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията