Свършиха ли вълшебствата на Руди?

Рома трябва да замечтае отново

Sportinglife
Sportinglife 14:30 ч., 03 Март 2015
0
988
Getty Images

Само допреди няколко месеца наричаха Руди Гарсия осмия цар на Рим, а Рома се припознаваше като отбор, който може да свали Ювентус от трона.

Когато двата тима се срещнаха в Торино миналия октомври, изглеждаше точно така. "Старата госпожа" бе все толкова солидна въпреки отсъствието на Антонио Конте, който изненадващо реши да поеме националния отбор, а Рома даваше вид на състав, който е надградил още повече след силния сезон 2013/14.

Постепенно обаче нещата зациклиха.

От силен тим с въображение и амбиции, Рома се трансформира в отбор със средно качество и без абсолютно никакво вдъхновение. Като край на това, което искаха да виждат тифозите, може да се приеме победата над Интер с 4:2 на "Олимпико" в последния ден на ноември.

Руди Гарсия: Бог ме наказва

"Търпя божие наказание, защото си позволих да кажа, че можем да станем шампиони. Не мисля, че думите ми бяха пресилени. Просто исках да сложа точка на песимизма в клуба", каза френският специалист.

"Нуждаем се от амбиция и мотивация и точно това се опитвам да внуша на футболистите си. Тази година вероятно няма да успеем, но няма да спрем дотук. Ще продължим да се борим за титли години напред", оптимист е Гарсия.

"През този сезон имахме доста лош късмет с контузии, но също така направихме и доста грешки. Съдбата на Рома е да побеждава, да се бори за Скудетото, а един ден и в Европа."

"Трябва да мислим и живеем в настоящето. Да гледаме назад е безсмислено. Искаме да имаме страхотно бъдеще", завърши наставникът на "вълците". 

"Вълците" не само осигуриха голова експлозия на почитателите си, но и загатваха за най-добрите клубни традиции - динамика, техника, преса.

Дори левият бек Хосе Холебас вкара попадение присъщо за роден голмайстор - невероятен пробив и кинжален удар, а линиите в състава на Руди Гарсия се открояваха с вариативността и ефективността си.

Пред опитния Морган Де Санктис на вратата като двойка централни бранители действаха Костас Манолас и Давиде Астори, а на бековете бяха Майкон и Холевас. Мапу Янга-Мбива, Ашли Коул, Лендро Кастан и Василис Торосидис осигуряваха жестока конкуренция в отбранителния вал.

Сейду Кейта действаше в центъра на полузащитата, а от двете му страни бяха Пянич и Наинголан. В предни позиции Тоти получаваше флангова подкрепа от Адем Ляич и Жервиньо. Отделно Руди Гарсия имаше в запас хора като Де Роси, Флоренци, Итурбе и Дестро, а Строотман беше здрав.

Откъдето и да го погледнеш, това си беше солиден състав, който имаше право да претендира за Скудетото.

Но вълшебствата на Руди в един момент престанаха.

Французинът изглеждаше, че няма какво повече да извади от ръкавите си и кризата стана факт. Рома не губеше, но и почти не печелеше. В 12 мача в Серия "А" след споменатия двубой с Интер, "вълците" завършиха наравно в девет от тях и бяха на страната на победителите само в три от случаите.

Но най-лошото беше и продължава да бъде, че успехът на "нерадзурите" бе последният на "Олимпико" в първенството, а от него изминаха повече от три месеца.

Какви са тези шампионски амбиции, след като не можеш да се справиш като домакин с Парма, Емполи и Сасуоло (с цялото ни уважение към този симпатичен отбор)? За този период Ювентус спечели 14 точки в Торино, а Рома - само 6 на свой терен.

Къде другаде, ако не в Италия, пътят към титлата не минава през безкомпромисно представяне в домакинските мачове...

През последните седмици Руди Гарсия всячески се опитва да надъха своите, защото дори второто място може да се изплъзне, а хитрата лисица Рафаел Бенитес и Наполи дебнат само на 4 точки.

Французинът иска отборът му да атакува и да пресира, да бележи повече, както и да показва по-голямо постоянство в двубоите си, за да не продължава прахосничеството на актива си.

Руди твърди, че вълшебствата му ще продължат през следващия сезон, но през настоящия надеждите на тифозите отидоха на вятъра.

Дори и да игнорираме деветте точки преднина на Ювентус на върха, в прекия сблъсък в понеделник вечерта се видя, че Рома не може да претендира за короната.

Но най-важното е час по-скоро отново да започне да мечтае, както беше в началото на този и на миналия шампионат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията