Това ли бе най-великият мач в историята?

Финалът от 2008 г. на "Уимбълдън" остава паметен за всеки, който го е гледал

Sportinglife, BBC 12:10 ч., 05 Сеп 2018
0
1904

Джон Макенроу го определя като най-добрия мач, който някога е гледал. Тези, които бяха там, никога няма да го забравят. Е, след тези две въвеждащи изречения, няма как да не опитаме да ви повлияем с въпрос-уловка:

Е ли финалът на "Уимбълдън" от 2008 г. най-великият мач в историята на този турнир? Или дори - в тениса като цяло?

Отговорите - надолу в текста.

Роджър Федерер и Рафаел Надал. Това бе отредил турнирът на джентълмените преди 10 години за десерт, наред с ягодите, сметаната, виното и сладоледа на "Уимбълдън".

Финалът преди 10 години бе игран цели седем часа заради дъжд и принудителни паузи, а в края на тази рицарска битка Рафа детронира Роджър с 3:2 сета (6:4, 6:4, 6:7(5), 6:7(8), 9:7).

На финалната права слънце вече нямаше на централния корт. Залязваше.

Това бе трети пореден финал на "Уимбълдън" между двамата гиганти. От тогава не са се срещали на турнира.

Да се върнем към 6 юли 2008-а. Федерер бе прекарал 231 поредни седмици като световен №1, когато се събуди в деня на финала.

Усещаше се обаче, че Надал е близо до това да го свали от трона. Само 4 седмици по-рано испанецът унищожи Федерер на финала на "Ролан Гарос" - 6:1, 6:3, 6:0 за четвърта поредна титла.

Можеше ли швейцарецът да се възстанови от този удар?

Две години по-рано Федерер бе победил Надал на финала на "Уимбълдън в четири сета, а година след това - в пет.

Надал се опитваше да стане първият, който печели последователно грандиозните турнири в Париж и Лондон, от 1980-а (Бьорн Борг). Федерер искаше да подобри рекорда си, който делеше със същия човек, и да вземе шеста поредна титла на "Уимбълдън".

Това бе последният мач на централния корт преди да бъде построен покрив. Така че дъждът все още бе фактор. И то огромен.
"Всеки се чудеше дали денят ще завърши с края на серията на Федерер. Надал го доближаваше, но швейцарецът още бе кралят", спомня си човекът на BBC на турнира - Джонатан Оверънд.

Embed from Getty Images

Дъждът отложи началото на мача с 35 минути, а първата точка в него бе разиграване с 14 удара, завършило с успешен форхенд на Рафа.

Испанецът проби в третия сет, а после съперникът му изпусна две точки за пробив и Рафа затвори първата част с 6:4.

"В този първи сет Федерер осъзна, че това ще е най-трудният му финал на "Уимбълдън". Но това чувство, че ще обърне мача витаеше във въздуха.

Той вече изоставаше с 0:2 сета и тъмните облаци надвиснаха над централния корт. В третия сет при 3:3 Федерер губеше с 0:40, но с пет поредни точки поведе. При 5:4 в негова полза, отново заваля и играчите напуснаха корта", припомня Оверънд.

Дъг Дигсън, който отговаря за съблекалните на "Ол Инглънд Клъб", споделя, че в паузата Надал е слушал музика от своя CD плейър, а Федерер е легнал на едно от леглата в стаята за физиотерапия.

Мина час преди дъждът да пожали зрителите и играчите, и покривалото да бъде махнато. В 18,11 часа британско време дуелът продължи. Федерер намали на 1:2 сета след ас в тайбрека, който бе последван от яростен рев от трибуните.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията