Неочакван победител

Марсел Хиршер взе първо злато след успех в комбинацията

Sportinglife
Sportinglife 07:40 ч., 09 Фер 2015
0
121
Getty Images

Трети златен медал спечели австрийския тим на световното първенство по ски алпийски дисциплини, което тече във Вейл и Бийвър Крик.

Носител на титлата в комбинацията стана лидерът в класирането за Световната купа Марсел Хиршер.

С успеха му австрийците се утвърдиха на върха в класирането по нации с общо четири отличия – три златни и един сребърен медал.

Резултатите

1. Марсел Хиршер (Ав) 2:36.10 минути
2. Киетил Янсруд (Нор) 2:36.29
3. Тед Лигъти (САЩ) 2:36.40
4. Ромед Бауман (Швейц) 2:36.48
5. Алексис Пинтраут (Фр) 2:36.51

Победата на Хиршер в комбинацията бе абсолютно неочаквана след като австриецът завърши едва 31-и в спускането, на повече от 3 секунди зад победителя Киетил Янсруд. Според регламента на комбинацията скиорите от топ 30 в спускането тръгват в обратен ред в слалома и едва след като завърши победителя в него по пистатата тръгват участниците след 30-о място.

Малко преди да финишира обаче чехът Ондрей Банк падна тежко и се наложи да бъде откаран в болница.

Прегледите показаха, че Банк е получил сътресение на мозъка и няма как да продължи участието си.

До този момент той бе показал 25-о време, но след като бе спрян от последваща изява, всички състезатели финиширали след него се изкачиха с едно място нагоре.

Така Хиршер получи правото да стартира пръв в слалома, дисциплина, в която австриецът е световен шампион.

С блестящо каране той записа време от 49,83 секунди и с общо време от 2:36.10 се нареди на първа позиция. Никой от стартиралите след това състезатели не успя да подобри постижението му и титлата остана за лидера в световната купа.

За австриеца това е втора световна титла в кариерата му.

Той има възможност да спечели още два медала след като до края на световното първенство ще участва в състезанията в гигантски слалом и слалом. След това Хиршер се надява на краен успех и в световната купа като това ще го направи първият състезател със спечелени четири поредни световни купи.

Марсел Хиршер след успеха

„Изобщо не бях сигурен дали ще участвам в комбинацията. Времената ми в първата и втората тренировка в спускането бяха много лоши, винаги изоставах с около 5 секунди от лидера. В крайна сметка реших да пробвам, смених тактиката, ските, обувките и това проработи. Доволен съм от времето, нищо, че някои смятат, че е много топло. Извадих късмет, че започнах първи в слалома. Мисля, че никой не очакваше да стана шампион. Дойдох на това първенство с мисълта единствено да спечеля някакъв медал, без значение какъв. Всичко над това е просто бонус”.

„Ако Ондрей Банк не бе паднал, Хиршер едва ли щеше да спечели. Да караш по трасето след като по него са се спуснали 30 състезатели, при това в топло време, няма как да се получи”, коментира американецът Тед Лигъти, който спечели бронзовият медал.

Самият той също стигна до отличието с голяма доза късмет след като в спускането бе 30-и, точно пред Хиршер.

„След спускането не мислех, че имам шанс за медал. Беше просто късмет, че стигнах до това трето място. Всъщност истината е, че онзи, който стартира първи или втори в слалома получава предимство пред останалите от около 3 секунди. Ако бях с половин секунда по-бърз в спускането преди това, съвсем нямаше да имам никакъв шанс за отличие”, коментира американецът.

За него това е шести медал от световно първенство, с което той се изравни със сънародничката си Линдзи Вон.

С времето си в слалома той единствен успя да се доближи до победителя в дисциплината Марсел Хиршер. Австриецът пък бе единственият, който слезе под 50-секунди.

Втори остана лидерът след спускането Киетил Янсруд.

За норвежеца, който бе сочен за фаворит в предишните дисциплини, но така и не се качи на подиума, това е първо отличие на шампионата.

„Да си тръгнеш с медал от подобно първенство е страхотно. Знам, че всички очакваха от мен титли, но не успях да ги спечеля. Вместо това взех сребърен медал в дисциплина, в която не бях фаворит. В крайна сметка е по-добре да се качиш на самолета към дома с някакъв медал, отколкото без медал”, заяви норвежецът.

Следващото състезание от програмата на мъжете е гигантският слалом в петък.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията