САЩ с втори медал от Бийвър Крийк

Травис Ганон наруши швейцарската хегемония в спускането

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 08 Фер 2015
0
114
Getty Images

Втори медал спечели тимът на САЩ от домашното си световно първенство по ски алпийски дисциплини във Вейл и Бийвър Крийк. След бронза на Линдзи Вон в супер G при жените в сметката на американците е и сребро от спускането при мъжете. Спечели го Травис Ганон.

Резултатите

1. Патрик Кюнг (Швейц) 1:43.18 минути
2. Травис Ганон (САЩ) 1:43.42
3. Беат Фойц (Швейц) 1:43.49
4. Стийв Нийман (САЩ) 1:43.52
5. Гиермо Файе (Фр) 1:43.57

Въпреки че подобно представяне е далеч от постижението на тима от последното световно първенство в Шладминг, когато бяха спечелени четири титли, то е и доста сериозно. Защото на предишния шампионат на планетата, на който американците бяха домакини – през 1999 г. отново в Бийвър Крийк тимът не успя да спечели нито един медал.

И въпреки че дни преди спускането американците останаха без най-голямата си звезда Боде Милър, който получи контузия и прекрати участието си, това не попречи на тима да вкара и тримата си участници в спускането в топ 10.

Подиумът пък бе окупиран от представители на Швейцария като шампион стана Патрик Кюнг, трети се нареди Беат Фойц. Спускането ще се запомни и с факта, че нито един представител на Австрия, които до момента са лидери в класирането по нации не успя да намери място в топ 10 на дисциплината. Това се случва за първи път от провеждането на дисциплината през 1931 г.

За двамата швейцарци това са първите големи отличия в кариерата им. Новият световен шампион Кюнг има и две победи в световна купа, докато Фойц е с пет успеха. Последният световен шампион от Швейцрия в спускането пък е Бруно Кернен, който спечели златото през 1997 г.

„Това е сбъдната мечта. Спускането е трудно, трябва да имате перфектно подготвено трасе и отлични ски. И двете бяха налице”, коментира новият световен шампион. „За мен и за тима е невероятно, че имаме двама медалисти. Същото се случи и във Венген”, допълни съотборника му и бронзов медалист Фойц.

За Травис Ганон успехът също е първи значим в кариерата. Той има един успех в Световната купа и едно пето място в Сочи, макар че от години е сочен за голямата надежда на американските ски.

„Това е един страхотен ден. Преди състезанието изключих всичко от съзнанието си, усмихнах се и казах, че преди всичко ще се забавлявам. Определено направих добро представяне”, доволен бе Ганон.

„Целта ни е да покажем на всички американци колко красив е спортът ни. Мисля, че това представяне ни помогна много. Дадохме повод на нацията да се гордее”, допълни той.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията