Най-лошо пазената тайна вече не е тайна

Ферари обяви идването на Себастиан Фетел в Маранело

Sportinglife
Sportinglife 15:05 ч., 21 Ное 2014
0
57
Getty Images

В рамките на един час в четвъртък Ferrari потвърди очакванията на милиони фенове на Формула 1 в цял свят за това какво ще се случи с двама от любимците им. Най-лошо пазената тайна в света на Формула 1 вече не е тайна. Но има още очаквания, които трябва да бъдат потвърдени.

Първо Скудерията официално обяви, че договорът на двукратния световен шампион Фернандо Алонсо е прекратен предсрочно – две години преди края му

Почти сигурно е, че испанецът се завръща в McLaren, но това ще бъде потвърдено след 1 декември според последната информация от Уокинг.

Малко по-късно Черните кончета потвърдиха, че на мястото на Алонсо идва 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел.

Фетел обяви още в Япония обяви, че напуска Red Bull, а от тима заявиха, че той със сигурност отива в Маранело.

В изявлението на Ferrari, с което беше потвърдено идването на Фетел в тима 4-кратният световен шампион заявява, че като дете негов идол е бил Михаел Шумахер, при това в най-силните му години в Скудерията и той иска да помогне на тима да се върне на върха.

В същото време, в съобщение, разпространено малко по-рано Алонсо се сбогува със Скудерията.

„Днес не е лесен ден за мен, въпреки че гледам в бъдещето с ентусиазъм и решителност, това е краят на престоя ми във Ferrari – се казва в изявлението на испанеца.

Алонсо във Ферари

5 сезона, 11 победи, 44 подиума и 1186 точки, но без световна титла

– Решението беше трудно, но съм го обмислил внимателно, от началото до края, винаги съм обичал Ferrari. Винаги съм имал възможността сам да взимам решенията за бъдещето ми и сега отново имам тази възможност. Искам да благодаря на всички в тима, които разбират моята позиция. Напускам Ferrari след пет години, през които успях да постигна най-високо ниво на професионализъм и през които атакувах най-сериозните предизвикателства в моята кариера.

„Три пъти стигнахме до вицешампионската титла, а в два от тези случаи се борехме да титлата до финала на последното състезание. Без съмнение, през тези пет години изживях някои от най-добрите моменти в кариерата ми.”

Естествено, по-трезвата оценка на петте сезона на Алонсо във Ferrari е, че той в крайна сметка не постигна това, за което беше дошъл.

Да спечели поне още една световна титла и да повтори успеха на Михаел Шумахер. За тези пет години обаче карането на испанеца му спечели статута на най-добър пилот в световния шампионат, което днес кара много анализатори да смятат, че след като той не е успял да върне Скудерията на върха, Фетел изобщо няма да получи подобен шанс.

Себастиан залага на същата формула, която проработи отлично при Михаел Шумахер и не се получи при Алонсо – изграждане на тим около него и създаване на автомобил, с който да може да доминира поне два сезона.

Тепърва ще разберем дали в Маранело ще могат да изпълнят отново тези изисквания, за да се върнат в челото на класирането.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията