Още проблеми във Вейл и Бийвър Крийк

Лошото време отложи старта на мъжете с 24 часа

Sportinglife
Sportinglife 07:40 ч., 05 Фер 2015
0
213
Getty Images

Лошото време продължава да създава проблеми на организаторите на световното първенство по ски алпийски дисциплини във Вейл и Бийвър Крийк. По програма във втория състезателен ден своя дебют трябваше да направят мъжете.

Още сутринта обаче в Бийвър Крийк започна обилен снеговалеж, придружен от бурен вятър. 300 души незабавно започнаха обработка на пистата с надежда да създадат по-добри условия. Усилията им обаче оставаха напразни след като и видимостта по трасето бе лоша.

Обещават слънчево време в Колорадо

Според прогнозите на синоптиците в следващите дни времето над Колорадо значително ще се подобри. Валежите от последните дни ще спрат и над Бийвър Крик и Вейл ще бъде слънчево.

Атмосферният фронт, който идва от Калифорния пък ще задържи условията без промяна чак до началото на следващата седмица. Валежи от дъжд и сняг се очакват едва във вторник-сряда.

Ситуацията не се промени и с приближаването на обявения за начален час на състезанието. Затова организаторите взеха решение супер гигантския слалом да не се провежда в сряда.

„Оказа се невъзможно да осигурим провеждането на честно и най-вече безопасно състезание. Нямаше и смисъл да чакаме, защото синоптиците заявиха, че студеният въздушен фронт, който причини бурята и снеговалежа няма да се оттегли в сряда.

Все пак става дума за световно първенство и искаме да имаме достоен световен шампион. Прогнозите сочат, че от четвъртък ни очаква хубаво време, затова решихме да отложим старта за тогава”, обясни директорът на състезанието от страна на световната федерация по ски Маркус Валднер.

Специален екип, в който бе включен и един от фаворитите в супер G Киетил Янсруд все пак инспектира трасето и потвърди, че условията са невъзможни. Решението бе прието без възражания и от сбирката на капитаните на отборите, проведена след официалното съобщение, че състезанието се отменя.

За да бъде направено място в програмата за старта организаторите решиха да отменят окончателно тренировката за спускането на мъжете да бъде отменена, а тази на жените преместена за по-късен част след края на състезанието в супер G.

"Сега трябва да съхраним енергията си и да останем свежи за старта и за следващите дни”, коментира треньорът на американския отбор Саша Реарик. Състезателите на домакините са сред фаворитите за отличията в дисциплината. Един от тях – ветеранът Боде Милър - получи неочакван подарък с преместването на старта: още един ден за подготовка. За американската ски легенда това ще бъде първи старт този сезон, останалите той пропусна заради здравословни проблеми. „Имам нужната скорост, за да се боря за медалите”, увери отново Боде.

Официално завръщане на пистата в днешния старт ще направи и Аксел Лунд Свиндал. Норвежецът се контузи дни преди старта на сезона и до този момент се възстановяваше от травмата.

„Искам просто да се забавлявам и да се чувствам добре. Опитвам се да остана оптимист за представянето си”, коментира Свиндал след като опроверга прогнозите на лекарите, че няма начин да е готов за световното първенство в САЩ.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията