Ще влезе ли Янсруд в историята?

Норвегия чака първа световна титла в Супер G от 16 години

Sportinglife
Sportinglife 11:25 ч., 04 Фер 2015
0
97
Getty Images

24 часа след дамите и мъжете ще направят своя дебют на световното първенство по ски алпийски дисциплини. Първи в програмата е стартът в Супер G. Голямата въпросителна преди началото е ще стане ли олимпийският шампион и лидер в класирането за световната купа в дисциплината Киетил Янсруд втория състезател, който печели световна титла след олимпийската.

Боде Милър

"Готов съм за състезанията."

До този момент само на един скиор – легендата Херман Майер се е отдало подобно постижение. През 1998 г. Херминаторът печели златен олимпийски медал, а през 1999 г. става и световен шампион, разделяйки титлата с Ласе Кюс.

Ако спечели първото място тази вечер Янсруд ще стане автор и на още едно постижение – ще донесе първа титла на Норвегия в Супер G от 16 години насам. Последният шампион на Норвегия е именно Ласе Кюс, а останалите две подобни отличия за тима са на сметката на Атле Скардал, който печели златото през 1996 и 1997 г.

Всъщност норвежците са една от четирите нации с трима шампиони в дисциплината. Другите са Австрия, САЩ и Швейцария. Самият Янсруд ще участва за четвърти път в Супер G на световно първенство. Той обаче не успя да завърши в нито едно от предишните три участия. На 6 декември когато на същото трасе се проведе старта от световната купа в дисциплината обаче Янсруд завърши втори. Победител стана Ханес Райхелт.

Боде Милър: Подготовката ми мина добре

Въпреки че не е участвал в нито един старт през този сезон Боде Милър демонстрира самочувствие и обяви, че е напълно готов за световното първенство. На няколко пъти той присъства на състезанията от световната купа, включвайки се в официалните тренировки, които ги предшестваха. „Подготовката ми мина добре, точно както очаквах. Въпреки че не съм участвал в състезания, имах възможност за агресивно пързаляне във Венген и Кицбюел, където използвах състезателното трасе. Определено съм готов за световното първенство. Мисля, че ще се чувствам отлично ако участвам в спускането и Супер G. Възможно е и да се включа и в суперкомбинацията”, коментира самият Милър. Решението, кои състезатели в кой старт ще участват обаче ще вземе старши треньора на американския тим, непосредствено преди самите прояви. Американците имат право на по четирима представители в отделните дисциплини.

Киетил доказа, че се намира в перфектна форма и по време на тренировката за спускането, която се проведе вчера. Въпреки тежките метеорологични условия норвежецът финишира с най-добро време и потвърди псевдонима си Мистър Скорост, лепнат му заради успехите в спускането в Световната купа. Янсруд спечели три състезания в дисциплината, включително това в Бийвър Крийк.

„Беше добра първа тренировка. Доволен съм от показаното, но сега ще трябва да се съсредоточа върху официалния старт. Трасето е почти същото, може би малко по-трудно, но аз обичам подобни писти”, коментира състезателя след снощната тренировка.

Вниманието по време на тази първа проява бе върху още двама състезатели – завръщащите се след контузии Боде Милър и Аксел Лунд Свиндал. Първият пропусна стартовете до тук заради проблеми в гърба, а вторият заради травма в ахилесите, получена по време на футболен мач, седмици преди старта на новия сезон.

Свиндал показа 11-о време, докато Милър остана на позиция след него – 12-и.

Ако Боде успее да стигне до бронзов медал в тазвечершното състезание, той ще попълни колекцията си от отличия в дисциплината, постижение, с което може да се похвали единствено Херман Майер. Ако стигне до титлата пък американецът ще стане петият състезател с пет световни титли. Останалите са Аксел Лунд Свиндал, Густав Тьони, Ингемарк Стенмарк и Киетил Андре Аамод.

С повече успехи на шампионат на планетата са Тони Зайлер, който има шест и Жан Клод Кили със седем.

Боде може да стане и най-възрастния шампион в Супер G, тъй като в деня на състезанието той ще бъде на 37 години и 115 дни. Сегашният рекорд се държи от Дидие Кюш, който печели злато на 34 години и 172 дни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията