10 мига, изваяли легендата за Марадона

От световната купа за младежи до триумфите с Наполи - това е Дон Диего

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 12 Май 2017
0
4685

Дубъл на Наполи, 1987 г.

Вече споменахме за този ден. Първата титла на Наполи, като в конкуренцията на големи отбори, тя е направо приказна. Марадона превръща един среден по сила тим в шампион.

Така се става Бог.

Наполи - Ювентус, 1989 г.

След 0:2 в първи четвъртфинал в Купата на УЕФА, Наполи бе твърд аутсайдер за реванша. Но до почивката Марадона откри от дузпа, а после подаде на Андреа Карневале да удвои. И Юве затрепери в Неапол...

В продълженията пак Марадона показа магията си, в минути, в които гостите натиснаха за решителен гол.

В 119-ата минута Алесандро Реника с глава прати стадиона, града и цяла Южна Италия в делириум. 3:0 и полуфинал за Наполи!

Байерн - Наполи, 1989 г.

Ако никога не сте гледали Марадона и се чудите за какво е цялото тово обожание, въздишки и т.н. по това име, гледайте кадрите от този мач.

Има ги в youtube.

Първо обаче изгледайте загрявката му на "Олимпиащадион" в Мюнхен, преди двубоя срещу Байерн в същия турнир за Купата на УЕФА. Като роден с топката, като братче и сестриче. Останалите загряват като атлети, готвещи се за състезание.

Диего загрява като музикант, готвещ се за спекгакъла си.

А после и мачът... 2:2, като Марадона асистира два пъти на Карека. Достатъчно е за място на финал, след като в първия мач Наполи е спечелил с 2:0.

След елиминирането на Байерн и Юве, кой заслужава повече този трофей.

В мача срещу баварците в Мюнхен, номер 10 прави невероятни неща. Всяка топка минава през него, той е във фокусът на събитията постоянно. Ритат го, свалят го на земята, тушират го. Но Марадона просто е неудържим.

Това е Диего в стихията му. Гледайте кадрите, ако само сте слушали и чели за този великан.

Бразилия - Аржентина, 1990 г.

Осминафинал на световното... Бразилците са много по-силни в целия мач, като голът виси на косъм. Но не пада - три пъти гредите спасяват Аржентина и световният шампион остава в играта, като продълженията наближават.

10 минути преди края Марадона поема топката в своята половина и тръгва. Това е най-доброто от топчестото същество с магията в левия крак. Просто дриблира и отказва да бъде спрян или съборен. Подава на Клаудио Каниджа, той заобикаля вратаря и бележи. 1:0 за Аржентина, нокаут за вечния враг.

Попадението и до днес се припомня всеки път, когато двата най-силни отбора на Южна Америка се срещат.

Аржентина - Гърция, 1994 г.

Последният голям мач и гол на Марадона. Световното в САЩ бе краят му, а попадението срещу Гърция при разгрома с 4:0 и последвалата озверяла физиономия, която лепна на камерата и подари на целия свят, символизираше неговата решимост да изведе Аржентина на трети пореден финал на Мондиал.

Не стана - хванаха го с допинг, извадиха го от първенството, а нататък... България и Румъния се погрижиха за останалото.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията