Арсенал се връща към текущите проблеми

Рединг успя да затрудни повече Венгер на полуфиналите от Астън Вила

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 01 Юни 2015
0
1187
GETTY IMAGES

Разгромът, който претърпя Астън Вила срещу Арсенал на финала за Купата на ФА може да се сравни с разрушителните работи по събарянето на стария „Уембли”, за да се построи новия стадион, на който се игра мачът.

За последно нещо подобно се случи през 1994 година, когато Манчестър Юнайтед разкъса Челси.

Триумфът на Арсенал заслужава да бъде отбелязан, тъй като успехът наистина се оказа вълнуващ.

Арсен Венгер се справи отлично с подбора на играчите си за този финал, особено поставянето на бързия като светкавица Тио Уолкът в средата на нападението, с което присъдата на наивните защитници на Вила беше подписана.

Този път всички играчи на Венгер се справиха отлично – от Шчесни на вратата до Белерен, Касорла и Кокелен – те играха вдъхновяващо и респектиращо – на моменти футболистите на Вила сякаш се страхуваха да влязат в зоните им.

Алексис Санчес отново направи много силен мач, а Месут Йозил беше в най-добрата си форма – той отново показа, че може да мисли два или три хода напред и да дава пасове там, където те са необходими.

Решаващ за успеха срещу Вила се оказа един много важен елемент във футболната игра – играчите на Венгер положиха повече усилия на терена, тичаха повече, имаха по-голямо желание да спечелят и на практика не оставиха шансове на съперниците си.

Феновете на Арсенал вече припомниха, че последният път, когато тимът спечели в две поредни години Купата на ФА последва сезон във Висшата лига, в който любимият им отбор не допусна нито една загуба.

Дали е възможно? Това е следващото предизвикателство пред Арсенал. Еуфорията в събота вечер беше разбираема, но ще е необходимо още нещо, за да бъдат заглушени критиките, че на играчите на Арсенал им липсва психика, за да се превърнат в единици от непобедим отбор.

Освен това, Венгер трябва да реши проблемите си на някои постове. Като вратарският, където Петер Чех би бил идеално попълнение. Венгер похвали Шчесни, че е играл „много добре”. Но, сериозно ли мислите, че Арсенал може да се бори с Челси и Манчестър Сити с Давид Оспина и Шчесни?

Когато отмине радостта, Венгер ще се върне на текущите проблеми – той има нужда от още сила и въображение в полузащитата, както и повече скорост и острота в нападение.

Но основната критика си остава тази за психиката на тима – ако играчите на Венгер постигнат нещо, подобно на увереността, на която се радват футболистите в Челси, то Арсенал може да се бори за титлата през следващия сезон или поне да скъси изоставането си от лидерите.

Финалът за Купата на ФА показа, че Арсенал притежава красота, но сега трябва да добави и малко от представянето на звяра, ако търси паралел с „Красавицата и Звяра”.

Според Венгер, психиката на играчите му е по-силна, французинът знае, че понякога трябва да действа по-внимателно, освен това е наясно, че футболистите му понякога трябва да са по-съсредоточени, както и да са по-постоянни в изявите си.

„Да, мисля, че точно това се случва при нас от януари – обясни Венгер. – Имаме напредък по отношение на психиката, справяме се по-добре на терена, вече не сме толкова наивни, отборът ни е по-добре балансиран, знаем кога какво трябва да направим. Мисля, че играем интелигентно.

„Мисля, че вървим напред, но ни остава още доста път. Психически и тактически вече сме по-силни. А и техниката ни на игра не е лоша.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията