Може ли Рим да победи Империята от Север?

Битката за титлата в Италия е позната – надбягване с два коня

Sportinglife
Sportinglife 12:35 ч., 01 Дек 2014
0
476
Getty Images

Когато изтичаха последните секунди от добавеното време, чувството за неизбежност някак се бе загнездило във всеки зрител.

Нищо, че Ювентус бе с 10 души и не играеше добре. Торино нападаше по-стръвно и имаше по-чисти ситуации. И все пак, някак дълбоко в себе си, усещаш, че Юве ще вкара... Андреа Пирло ритна и – 2:1.

Някои играят добре, други слабо, а накрая печели „Старата госпожа”.

В Италия последните три сезона е така.

Юве води с 34 точки, Рома има 31

Ювентус е загубил само 5 точки през сезона (има 34 след 13 кръга), но това вече е почти половината, от пропилените през целия минал. Тогава шампионите изпуснаха да спечелят едва 12 точки в 38 кръга. Рома се държи недалеч, само на 3 т. разлика, като те идват от загубата в прекия мач в Торино, която дойде при спорни обстоятелства. Наполи е третият отбор, но в момента го изпревари Дженоа – единственият тим, успял да бие Ювентус през сезона. В понеделник вечер неаполитанците гостуват на Сампдория, друга приятна изненада, водена от Синиша Михайлович в първата му сериозна работа като треньор.

Победата в градското дерби в неделя бе 25-та поредна за Ювентус в първенството на неговия стадион!

25 поредни триумфа нямаше дори Милан на Ариго Саки от края на 80-те!

За цялата календарна 2014-а Ювентус е изиграл 34 мача в Серия „А”. Загубил е два – като гост на Наполи и Дженоа, и е завършил наравно в 3. Останалото са победи. Миналият сезон бе финализиран с триумфалните 102 точки от 114 възможни, което короняса тима за трети път като шампион. Доминация за историята.

Рома обаче за втора поредна година опитва да направи интересно едно безинтересно първенство.

Римляните стартираха миналия сезон с 10 поредни победи, но изпуснаха парата през пролетта. През тази есен вървяха рамо до рамо с Юве до прекия двубой, където бяха повалени от 2 доста спорни дузпи – 3:2 за шампиона.

Римляните удариха убедително с 4:2 Интер в неделя и продължават преследването на 3 т. зад лидера.

Чочев този път не влезе в игра

Ивайло Чочев този път остана на скамейката на Палермо, който победи у дома Парма с 2:1. В миналия кръг българинът бе титуляр срещу Дженоа навън, а общо вече има 2 двубоя от стартовия състав и 2 влизания като резерва. Не е зле за новобранец.

И за да са в крак с неговия убийствен ход, играчите на Руди Гарсия трябва да са като Римската империя – непоколебими и безмилостни.

Рома превърна „Олимпико” в крепост, по примера на Ювентус.

През тази година статистиката е 15 победи, 1 реми и 1 загуба (точно от съперника). Само така можеш да се противопоставиш на тази Империя от Торино.

Проблем за Юве може да бъде, че този отбор е конструиран и все още работи по системата на Антонио Конте.

Сега го води Масимилиано Алегри, а той може да изпусне юздите на коня, който не е подготвял и тренирал сам. На това се надява Рома, където Руди Гарсия доизглажда един добре изграден от миналата година тим. Млад, надъхан, а и с неостаряващите Тоти и Де Роси за лидери.

13-и кръг

Ювентус – Торино 2:1, Рома – Интер 4:2, Милан – Удинезе 2:0, Каляри – Фиорентина 0:4, Чезена – Дженоа 0:3, Емполи – Аталанта 0:0, Сасуоло – Верона 2:1, Киево – Лацио 0:0, Сампдория – Наполи късно в понеделник.

Къде са останалите, е логичният въпрос?

Милан живее в надежда, че турбуленцията най-накрая ще свърши с Пипо Индзаги за треньор. Той се справяше отлично в младежкия тим, сега има наченки и на стил в първия тим. Но Милан, както и Интер, няма ресурс да се бори за най-добрите играчи в Европа. Това, което прави Ювентус.

Наполи изглежда единственият отбор, способен да хвърли предизвикателство на двата ата, тичащи далеч пред останалите. Неаполитанците обаче не дадоха пари през лятото за селекция, след като миналата година се бръкнаха дълбоко за Гонсало Игуаин, Дрис Мертенс и Хосе Кайехон. Те се задоволиха с Купата на Италия, а тази година ще опитат да повторят това постижение, а и да атакуват Лига Европа. Там, в турнирите, треньорът им Рафаел Бенитес плува в свои води.

В първенството обаче трябва да се плува внимателно, защото има две акули, които ядат всички по-дребни риби с хищнически глад. Ювентус и Рома.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията