Човекът, върху когото се срина светът

Драмите в живота на Деян Ловрен, които се крият зад комедията на терена, видна за всички

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 25 Окт 2017
0
16361

Казват, че няма по-голяма сцена във футбола от "Уембли".

Великите играчи блестят на тревата на мястото, наречено Храм на играта. Там няма къде да се скриеш, ако си слаб, неуверен или грешиш фатално. Гледа те целият свят.

В неделя следобед планетата падна зрелищно върху главата на Деян Ловрен, защитникът на Ливърпул. Хърватинът претърпя най-ужасната публична екзекуция, минала през агонията на това да те сменят унизително в средата на първото полувреме и да те освиркат собствените ти фенове.

Тотнъм по това време разнищваше ливърпулската отбрана, като грешките на Ловрен изпъкваха ярко като златно копче на черен балтон. Юрген Клоп не издържа и го смени. Защитникът седна невярващо на скамейката и гледаше в една точка.

Феновете на гостите приеха смяната с одобрителни възгласи и освирквания - смес от гнева им и радостта, че Клоп е взел мерки.

Ловрен в часовете след мача е в ролята на световен футболен идиот, сринат от подигравки в социалните мрежи, герой на сравнения, гифчета и мемета, като дори се появи анкета - Кой е по-добре да играе до Матип в отбраната на Ливърпул? Хърватинът или талисманът на отбора?

Интернет, както вече сме се уверили, е чудовище без капка милост в такива моменти. А и винаги темата минава през парите. "Как може това да е човек, който взима 100 000 лири седмично" бе най-малкото...

Няма критика, която да не е незаслужена за играта на Ловрен в неделя. Който я е гледал, останал е втрещен. Не се знае дали това е краят му в червената фланелка, където бе защитават като от орлица от Клоп, клубът и феновете... До неделя.

След мача германецът направи нещо нечувано от него - иронизира собствения си играч, казвайки, че при първия гол той би се намесил по-добре дори по дънки и маратонки.

Ловрен изживява в момента това, което напълно облича в смисъл израза "светът да падне върху главата ти." Или по-скоро - поредния етап от него.

Един по-различен поглед върху това, което се крие зад изумително комедийните понякога представяния на хърватина, може да промени възгледа ви. Защото сме хора, преди да сме интернет тролове, остроумни зад анонимността на критиката онлайн.

Без, разбира се, това да променя очевидното схващане, че Ловрен е много далеч от това да си върши добре работата, за която е купен и получава добри пари.

Деян е босненец, а не хърватин. Да започнем от там. Всъщност, той е наполовина босненец, наполовина германец, който играе за Хърватия и е приеман доста студено в страната, за която играе.

Ако се питате защо ту е твърд титуляр зад гърба на Модрич и Ракитич, ту не го викат дори в разширения състав, то причините са три, а чак третата е колебливата му форма за Ливърпул. Сега ще чуете другите две.

Ловрен не е добре приет от феновете, а и от съотборниците му. Роден в Зеница, той бяга от бомбите и войната в Югославия, когато семейството му отива в Мюнхен, когато е на 3 години. Помни бегло бомбардировките, скривалищата, пътуванията с дни през Европа.

Знае какво е да си бежанец. Роден е извън Хърватия, израснал е извън Хърватия и местните не го приемат за свой. Това му се отразява. Винаги е било така.

Цял живот е доказвал на себе си и околните, че може. Заселва се в Карловац, което е на 50 км от Загреб, за да го вземат в Динамо и да отиде сам да живее в столицата. И то - на 15. По това време дори не говори на хърватската разновидност на езика, заради което в училище е напълно изолиран. Той е сам.

Характерът му се е оформил още тогава - вълк единак, който се бие, за да се защити. Избухлив и готов да се озъби на всеки, в училище често е замесен в сбивания.

Семейството и трансферът във френския Лион би следвало да променят това, като Купата на страната там е първият му истински голям успех във футбола. Става и капитан, голямо признание.

Сватбата с Анита променя живота му. "Дивак", както го описват на и извън терена в Лион, изведнъж Деян става спокоен семеен човек.

Дъщерята Йелена и синът Йосип са доказателството, че нещата в дома на фамилия Ловрен са вървяли чудесно. Двамата с Анита са заедно от 16-годишни, но в живота на съпругата му преди това е имало човек, който един ден се връща...

Дарио Торбич излиза от затвора (лежи 3 месеца за измами в горския бизнес) през 2015-а и започва да бомбардира с SMS-и Анита.

Тя е в Загреб по това време, докато гледа новородения Йосип. Деян е в Ливърпул, където с помощта на гледачка и близки се оправя с по-голямата Йелена.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията