Французин спечели последния старт в Бийвър Крийк

Жан Баптист Гранж с първи успех от 4 години насам

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 16 Фер 2015
0
140
Getty Images

Французинът Жан Баптист Гранж спечели последния старт от световното първенство по ски, което се проведе във Вейл и Бийвър Крийк – слаломът при мъжете. Гранж бе пети след първия манш, но демонстрира отличмна скорост във втория и триумфира като победител.

Резултатите

1. Жан Баптист Гранж (Фр) 1:57.47 минути
2. Фриц Допфер (Гер) 1:57.82
3. Феликс Нойройтер (Гер) 1:58.02 
4. Хенрик Кристоферсен (Нор) 1:58.04
5. Матиас Харгин (Шв) 1:58.09

За французинът това е първи голям успех от 2011 г. насам. Той е световен шампион в дисциплината от Гармиш-Партенкирхен 2011, а последното му качване на подиум в стартове от световната купа е през февруари същата година.

Тотален провал претърпя настоящият лидер в Световната купа Марсел Хиршер. В първия манш австриецът даде най-добро време, но във втория така и не успя да завърши след като загуби контрол върху ските и пропусна врата в третата част от трасето.

„Видимостта бе изключително лоша, не можех да видя нищо, особено в третата част на пистата. Случват се и такива неща в спорта”, обясни Хиршер след края на състезанието. „Като цяло световното първенство бе успешно за мен. Дори по-добро, отколкото очаквах, защото целта ми бе да спечеля един медал, без значение какъв”, допълни австрийската звезда. В Бийвър Крийк той взе титлата в комбинацията и сребърен медал в супер G. Той бе част и от тима на Австрия спечелил златото в отборното състезание.

„Не очаквах подобен резултат, защото не съм завършвал в топ 20 на последните състезания в слалома от световната купа. Това обаче е чудесен реванш за всичко, което ми се случи през тези четири години, за всичките травми, лошо стечение на обстоятелствата и липсата на увереност понякога”, коментира победителят в слалома Жан Баптист Гранж.

„Големите състезания винаги са съпътствани от много стрес и напрежение. Усещането не винаги е добро, но трябва да вярваш в себе си. Не знам защо, но преди старта имах добро предчувствие, усещах, че е моят ден. Това е просто сбъдната мечта”, допълни 30-годишният състезател. Това беше третият медал за Франция на шампионата и първа титла за тима.

На второ и трето място в слалома снощи завършиха германците Фриц Допфер и Феликс Нойройтер.

„След първия манш вярвах, че мога да се представя добре. Вторият бе доста по-труден и тежък, и скоростта бе доста висока. Опитах да карам на границата на възможностите си и съм доволен и щастлив, че стигнах до подиума”, заяви Фриц Допфер.

„Ситуацията бе същата като в гигантския слалом, където почти до последно се движих трети. Тогава обаче на пистата излезе Марсел Хиршер и ме изхвърли от топ 3. Почти бях сигурен, че отново ще съм четвърти. Извадих късмет нещата да се развият по различен начин и съм наистина щастлив от това”, сподели бронзовият медалист Феликс Нойройтер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията