Втора титла за САЩ в Бийвър Крийк

Микаела Шифрин защити златото си в слалома

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 15 Фер 2015
0
66
Getty Images

Втора титла спечели американският отбор на световното първенство по ски алпийски дисциплини, което се провежда във Вейл и Бийвър Крийк. След Тед Лигъти със златото се окичи и 19-годишната Микаела Шифрин, която стана №1 в слалома при жените.

Резултатите

1. Микаела Шифрин (САЩ) 1:38.48 минути
2. Фрида Хансдотър (Шв) 1:38.82
3. Шарка Страхова (Чех) 1:39.25
4. Вероника Велес (Слвк) 1:39.42
5. Катрин Зетел (Ав) 1:39.50

За тийнейджърката това е трети голям успех в кариерата й. Тя е носител на световната титла от шампионата в Шладминг преди две години и на олимпийското злато от Сочи 2014. Тя е третата състезателка в историята, която успява да защити титлата си след Яница Костелич и Кристел Кранц.

Успехът на Шифрин изкачи американците на второ място в класирането по нации. Домакините на шампионата вече имат пет отличия, но нямаг никакъв шанс за първото място тъй като лидера Австрия има девет медала.

За 19-годишната американска надежда успехът е първи значим през сезона в дисциплината. Заради неубедителното си представяне в Световната купа Шифрин дори смени наставника си, както и екипировката.

„Знаех, че хората се чудят какво става с мен”, коментира американката преди медиите в страната си.

Резултатът от промените бе блестящо проведен първи манш. Във втория обаче Шифрин започна неубедително и бързо загуби преднината си. В последната част на трасето в Бийвър Крийк обаче тя вдигна оборотите и финишира с 0,34 секунди преднина.

Любопитен факт е, че трасето за снощния старт се намира на километри от родния дом на Шифрин. „Знаех, че половината от хората по трибуните са мои познати и приятели. Исках да ги зарадвам”, обясни новата световна шампионка. 

„Състезанието определено бе тежко, особено втория манш. Пистата бе доста бърза и всички искаха да бъдат по-напред. Щастлива съм, че съм на върха, но за да постигна това определено трябваше да вдигна оборотите в края”, допълни тя.

„Бях наясно, че трябва да спестя силите си именно за финала, тъй като там е мястото където мога да разчитам най-много на скоростта си, за разлика от някои от другите момичета, които бяхае добри в началото. Не е лесно да си на високо ниво през цялото време”.

Втора в слалома остана Фрида Хансдотър, трета Шарка Страхова.

 „Сезонът е невероятен и съм щастлива, че спечелих сребърния медал на световното първенство. Нямаше начин да победя Микаела, тя бе просто невероятна. А и да спечели у дома си пред собствената си публика е невероятно, така че се радвам и за двете ни”, коментира Хансдотър.

За Страхова това е втори бронзов медал, освен това тя има злато и сребро в слалома от предишни световни първенства. Медалът в Бийвър Крийк обаче бе спечелен след години на контузии, проблеми и промени. 

„Това отличие за мен е като златно, защото работих упорито за него”, заяви Страхова.

Последното състезание от програмата на световното първенство е днес. Надпреварата във Вейл приключва със слалома при мъжете.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията