САЩ с първа титла на световното първенство

Тед Лигъти отново със злато в гигантския слалом

Sportinglife
Sportinglife 08:10 ч., 14 Фер 2015
0
55
Getty Images

Американският тим спечели първа титла на домашното световно първенство по ски във Вейл и Бийвър Крийк. Тя стана притежание на Тед Лигъти в гигантския слалом при мъжете. Втори остана австриецът Марсел Хиршер, трети – французинът Алексис Пирнаут.

За Лигъти това бе втори медал на шампионата след бронза в комбинацията.

С успеха гой стана първият състезател с три поредни световни титли в дисциплината. Той е световен шампион в гигантския слалом и през 2011 и 2013 г. Общо американецът има седем медала от световни първенства – пет от които златни. С успеха снощи той спечели първият медал за американския тим на домашно световно първенство от 1989 г. насам.

Резултатите

1. Тед Лигъти (САЩ) 2:34.16 минути
2. Марсел Хиршер (Ав) 2:34.61
3. Алексис Пирнаут (Фр) 2:35.04
4. Феликс Нойройтер (Гер) 2:35.26
5. Матс Олсон (Шв) 2:35.39 

„Онова, което все още ме интересува са състезанията, не статистиката. Това ме кара да чувствам, че все още се пързалям добре. А и бях сигурен, че у дома ще е по-лесно”, допълни победителят.

За Лигъти това е първи успех в коронната му дисциплина през този сезон.

Провалите си през сезона до този момент той обясни с трудните условия за подготовка в Южна Америка през лятото и Европа през зимата, както и с контузията на ръката, която получи през ноември.

„Причините са много, но е факт, че не бях най-добрия. А и Марсел е в наистина великолепна форма”, коментира американецът.

След първия манш в състезанието снощи той обаче бе едва пети, на само стотна от секундата от третото място.

„През цялото време имах усещането, че мога да спечеля” ако не направя грешка”, обясни световният шампион.

„Победата носи много емоции, защото идва в една много трудна за мен година. Понякога исках да поправя нещата, но нантискът и напрежението работеха срещу мен. Изправих се срещу тях и съм доволен, че го направих точно сега. Така успехът носи по-голямо удоволствие”, коментира Лигъти след финала.

„Тед беше прекалено добър”, призна основният му съперник Марсел Хиршер. „Дадох най-доброто от себе си, но той бе невероятен. Среброто ме прави невероятно щастлив”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията