И Анна Фенингер с втора титла във Вейл

Тина Мазе без медал, изпусна шанса да влезе в историята

Sportinglife
Sportinglife 07:45 ч., 13 Фер 2015
0
70

Австрийката Анна Фенингер спечели втора титла на световното първенство по ски, което се провежда в американските зимни центрове Вейл и Бийвър Крийк. След златото в супер G в началото на шампионата, Фенингер стана първа и в гигантския слалом – предпоследен индивидуален старт при жените. Анна има и още един медал – сребърен в спускането.

На почетната стълбичка в гигантския слалом се качиха още германката Виктория Ребенсбург и шведката Джесика Линдл-Викърби.

„За мен това бе един невероятен ден. Да спечеля титлата в гигантския слалом бе моя отдавнашна мечта”, заяви Фенингер след успеха. Австрийката допусна грешка в последната част на трасето, но това не и попречи да финишира с внушителния аванс от 1,40 секунди пред Виктория Ребенсбург.

Резултатите

1. Анна Фенингер (Ав) 2:19.16 минути
2. Виктория Ребенсбург (Герм) 2:20.56
3. Джесика Линдел-Викърби (Шв) 2:20.65
4. Тина Вайрайтнер (Лихт) 2:20.71
5. Тина Мазе (Слов) 2:20.90

„Имаше толкова много емоции в този старт. Направо е невероятно това, което се случи. Дадох всичко от себе си и получих всичко”, с усмивка допълни победителката. За австрийския тим това е пето злато на световното първенство и общо осми медал в шампионата.

Макар че загуби титлата повод за радост имаше и за Виктория Ребенсбург, тъй като тя спечели първия медал за Германия на първенството. „Когато финиширах не знаех дали това ще ми стигне за медал. Затова спечеленото сребро е нещо невероятно”, коментира германката.

С първо отличие се поздрави и бронзовата медалистка – Джесика Линдл Викърби.

„Наистина съм щастлива. Това ми е седми опит на световно първенство да се кача на почетната стълбичка, имам и три на олимпийски игри. Невероятно е как се получиха нещата”, коментира шведката след края на състезанието.

Голямото разочарование в гигантския слалом бе за Тина Мазе. Словенката се превърна в сензация след като имаше реален шанс да стана първата жена с медали във всички пет дисциплини на световното първенство. Подобно постижение се е удавало само на Ласе Кюс през 1999 г. Мазе обаче завърши едва пета, след като малко преди финала на състезанието се движеше на трето място.

„Енергията ми не стигна, за да спечеля или поне да се кача на подиума. Не се чувствах напрегната, дори напротив – бях много спокойна. Не се чувствам обаче разочарована. Гледам с увереност към следващото състезание”, заяви Мазе.

Извън медалите останаха и представителките на домакините. Микаела Шифрин се нареди осма, а Линдзи Вон едва на 14-о място.

Програмата на шампионата днес продължава с гигантския слалом при мъжете. Последният старт при жените е в събота.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията