Предпоследен шанс за реванш

Тина Мазе отново е големият фаворит в гигантския слалом

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 12 Фер 2015
0
54
Getty Images

Предпоследна възможност за реванш ще бъде днешния гигантски слалом на световното първенство за една от суперзвездите на алпийските ски при жените Линдзи Вон.

Американката се завърна на пистата в края на ноември след близо двугодишно лечение на контузии. Последваха няколко шеметни старта и пет победи и логично Вон бе сочена като фаворит №1 за шампионата на планетата.

Първенството се провежда във Вейл и Бийвър Крийк, на едва няколко километра от родния дом на Линдзи.

Независимо от сериозната подкрепа, която получава Вон всъщност е голямото разочарование на това първенство за домакините.

До тук от три старта при жените има един медал и веднъж бе дисквалифицирана.

Първи шанс за Микаела Шифрин

Състезанието в гигантския слалом ще е първият индивидуален старт на това първенство за изгряващата звезда на американските ски Микаела Шифрин.

Ако успее да се пребори за титлата ще стане третата световна шампионка, която печели пред родна публика след Мария Епъл-Бек, Врени Шнайдер и Дебора Компаньони.

Преди две години на световното първенство в Шладминг Шифрин стана световна шампионка в слалома и при успех тази вечер може да стане едва втората алпийка с две титли преди да навърши 20. Първата с подобно постижение е Ерика Хес.

„Вълнувам се много преди състезанието. Надявам се обаче напрежението да спадне и да се пързалям спокойно”, заяви талантливата Шифрин преди старта.

„Всичко това е разочароващо за мен, за семейството ми и за моите фенове. Ще се опитам да променя нещата в слалома, доколкото мога, разбира се”, коментира Линдзи Вон пред американските медии.

Големият фаворит за старта днес обаче е Тина Мазе.

Словенката вече има три медала и се е устремила към изключителното постижение на Ласе Кюс от 1999 г. когато той спечели медали във всички дисциплини на световното първенство. Мазе е световен шампион в дисциплината от 2011 г. и световен вицешампион от 2013 г.

Ако спечели Тина може да стане четвъртата жена, която печели световната титла след олимпийската.

Другите са Мариеле Гьочел, Врени Шнайдер и Дебора Компаньони. Само четири пък са алпийките, които имат по две титли и тази вечер към тях може да се присъедини и словенката.

Големото препятствие пред Тина преди старта е опознаването на пистата.

Състезанията се местят на пистата Раптър, докато преди това бяха на Блу Бърд.

„За мен не е лесно да разгадая трасето, но когато това стане, когато нагодя тайминга на завоите и особено на този на старта, но мисля, че ще се получи. Определено това трасе е трудно, но с начина, по който се пързалям в момента се надявам да ми е забавно”, коментира Мазе пред медиите в САЩ.

„Знам, че мога да бъда на подиума във всяко състезание и това ще бъде невероятно постижение. Естествено, няма да е толкова лесно, но трябва само да остана концентрирана”, обясни още Мазе.

До този момент тя има девет медала от световни първенства и тази вечер може да спечели десетия. Подобно постижение имат само три състезателки в историята.

Ако спечели златото за Тина това ще е пета световна титла в индивидуален старт.

Конкуренцията обаче е сериозна. Освен Линдзи Вон в групата попадат лидерката за световната купа в дисциплината Ева Мария Брем от Австрия, световната шампионка от Шладминг 2013 Теса Уорли от Франция и разбира се другата австрийка Анна Фенингер.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията