ЦСКА - Лудогорец

8 причини ЦСКА да победи „Лудогорец”

ЦСКА обаче в момента прилича на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко що се отнася до двубоите срещу Лудогорец

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 19 Ное 2014
0
89
Lap.bg

Осем мача иго. Такава доминация срещу ЦСКА единствено Левски е успявал да наложи.

През 90-те години „сините” победиха вечния враг девет пъти поред, което продължава да е рекордът в историята на дербито. Но преди тази ера ЦСКА помни знаменити години на тотално мачкане на Левски. Днес е същото – кръговратът в живота има своите неписани закони.

ЦСКА обаче в момента прилича на Кубрат Пулев срещу Владимир Кличко що се отнася до двубоите срещу Лудогорец

Нито една победа в „А” група, осем срещи поред без вкаран гол. Доста други отбори със значително по-малки претенции се гордеят – кой с реми, кой с победа, срещу модерния гранд от Делиормана.

В събота идва новото дерби. Без значение от резултата ЦСКА ще остане лидер в класирането. Но ще видим тенденция – свърши ли зелената доминация или Лудогорец отново ще се превърне във фаворит №1 за титлата, за когото е въпрос на време да си седне на върха.

Да опитаме да намерим 8 причини, поради които ЦСКА ще спечели дербито...

1. Спортно-техническият аспект е най-важният, макар и в България винаги да има и задкулисен план (не само във футбола). Стойчо Младенов успя да изгради състав от млади и нахъсани футболисти, които се събраха преди около четири месеца. Вече не може да се говори за „старци разбойници” като миналата година, тъй като в ЦСКА срещу Лудогорец вероятно ще излязат само двама над 30 години – Маркиньос и Александър Тунчев. В лицето на Сержиу Буш, Тони Силва, Антон Карачанаков, Жуан Фелипе и Луис Соарес тимът на Младенов притежава изключителна огнева мощ, която по истинско чудо пропусна да вкара в първото дерби в Разград.

2. Феновете на ЦСКА приемат дербито като своя вендета. Още за първото гостуване в Разград в шампионското дерби на 2012-а много от тях бяха бити от гардове на домакините. Надъхващи клипове от рода „истинските срещу модерните” дават още по-голям жар в червената агитка. Неслучайно запалянковците на ЦСКА на „Армията” в събота ще бъдат сигурно три пъти повече от тези във вечните дербита срещу Левски. Дразнителят се измести.

3. Стойчо Младенов е роден победител, доказан и като футболист и като треньор. Именно той е принуден от кулата на ЦСКА да търпи унижението да не може не само да бие, но и да вкара гол на Лудогорец в „А” група. Стойчо вече сам каза, че това е неговата лична война. През живота си е спечелил много, може би е дошло времето и на тази. А тя се очертава като най-важната.

Лудогорец - ЦСКА 2:0

След ново тежко лято, ЦСКА гостува в Разград в 5-ия кръг. Апостол Попов си вкарва автогол, а Юнес Хамза в началото на второто полувреме решава изхода на мача.

4. Съдийският фактор няма как да не е важен в подобен мач. Много приказки и малко доказателства подплатяват тезата, че Лудогорец натиска реферите. Факт е обаче, че арбитър много много рядко е свирил в ущърб на Делиормана. Този път ще има и голям натиск от трибуните, всяко решение ще се гледа под лупа по телевизията. Да отрежеш главата на ЦСКА на „Армията” звучи самоубийствено. С такъв мач съдия има шанс да направи сериозна крачка в кариерата си – много по-разумно, отколкото да я съсипе.

5. Ливърпул се превръща в изключително важен елемент за българското дерби. Няма съмнение, че за Лудогорец престижът да посрещне петкратния европейски крал е с хиляди пъти по-голям от резултата на „Българска армия”. През този сезон се вижда, че отборът на Георги Дерменджиев буксува най-много преди двубоите от Шампионската лига и никой не може да го съди. Ливърпул е в криза и по-добра възможност за Лудогорец да отмъсти за онази дузпа в 92-ата минута на „Анфийлд” няма. Победа над английското страшилище носи слава, един милион евро и голям шанс за класиране в Лига Европа напролет. Затова Лудогорец ще излезе срещу ЦСКА с мисъл и за Ливърпул.

6. Доказване с мисъл за трансфер е заложено много повече в главите на играчите на ЦСКА. Те бяха събрани като свободни агенти, които сигурно много пъти са чували репликата „вземи го ти”. Днес „червените” са лидери в „А” група – с по-добри показатели от всички и във всичко. На „Армията” ще дойдат доста мениджъри и по-добър начин да се покажеш пред света от силна игра и победа в дербито няма. Играчите знаят, че Александър Томов с кеф ще направи трансфер, стига някой да предложи пари. А всеки иска да отиде на по-добро място, където не слуша празни обещания за премии и заплати. При Лудогорец мачът с ЦСКА отдавна не е такава тръпка. Звездите от Разград отдавна са конвертируеми, получават многократно по-високи заплати от съперниците си и този хъс за доказване не е толкова изгарящ.

7. Факторът „дузпа” винаги е бил сред най-обсъжданите при големи дербита. Лудогорец бие наказателен удар в почти всеки свой мач. Нека кажем, че за една атрактивна атака като разградската, това е нещо съвсем нормално – често се влиза в пеналта, често се правят нарушения. ЦСКА пък е изпаднал в много деликатно положение. През 2014-а година „червените” са били само една дузпа – на 8 март срещу Левски. За целия минал сезон ударите бяха два – споменатият и още един срещу Пирин (Гоце Делчев) през есента на 2013-а. ЦСКА е най-резултатният отбор в „А” група, но без да използва този компонент от играта. Дори не знаем кой е титулярният изпълнител на дузпи в момента. Медиите често повтарят тази статистика и изглежда логично при ситуация най-накрая да се случи и това на ЦСКА.

8. Тотологиката властва в спорта. А тя гласи, че всяка серия има своя край. Абстрахирвайки се от всякакви спортно-технически фактори, изглежда логично серията на Лудогорец да спре. Просто защото никоя не продължава вечно. Контрапунктът е съвсем отскоро – така очаквахме да се случи и с Владимир Кличко. Но с приликите дотук. ЦСКА за първи път в историята на тези мачове излиза срещу Лудогорец с толкова стабилен и равностоен на съперника състав.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията