Ученикът на Ван Гаал срещу децата на Кройф

От едната страна е Жозе, който е обсебен и знае как да побеждава. От другата - момчета, които тепърва ще се учат на това

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 24 Май 2017
0
3972

Моуриньо е ученик на Боби Робсън и Луис ван Гаал, като с втория продължава да е в добри отношения (макар вече да не са отлични). Споровете им относно това как се гради отбор и се печели, не пречат.

Ван Гаал построи последния убийствен отбор на Аякс от 90-те, а - повярвайте - ако съставът сега не бъде разпродаден бързо (много вероятно), може да гледаме доминиращ в Европа тим още догодина или до два сезона. Но Луис не се погаждаше с Кройф по темата как се играе и прави футбол. По това учителят Ван Гаал си прилича с ученика Жозе.

През годините Специалния си създаде много врагове, защото отвори много фронтове. В кръвта му е. Той е победител, а за да стигне до победата може да мине и през огън, и през трупове.

Един от тези врагове бе Кройф.

"Моуриньо е отличен треньор, на когото му личи, че никога не е играл футбол", е една от фразите на Йохан, насочена към Жозе.

"Той никога не би могъл да води мой отбор. За него да вдигне титла пред празен стадион е по-важно, отколкото да му се кланят сто хиляди, докато го прави със стил".

Разбира се, враждата Барса - Реал, особено във времето на Моуриньо в Мадрид, също има принос за тези слова.

В Стокхолм днес стилът на Жозе - обсебен от мисълта за сребърната купа и мястото в Шампионската лига, ще се изправи срещу атакуващите лъвчета от Аякс, които искат първата си интимна среща с футболната слава.

Юнайтед има опит, класа, скъпи и можещи футболисти. И треньор, който е изиграл толкова финали в последните 20 години, колкото вероятно всички от младите Аякси заедно не са и гледали по телевизията.

Предимството е за Юнайтед - букмейкърите са категорични.

Прогнозите са, че Жозе ще "излъже", "вкара в капан", "напълно отчая" противника.

И нищо чудно да стане така. Малко аргументи можем да намери за противното, опирайки се на опита от гледане на финали през годините.

Остава да се надяваме мачът да е толкова ярък, колкото аурата и историята на двата клуба го повеляват.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията