Никога не се отказвай - помни Партизан, Метц и "Риасор"

Великият обрат на Депортиво, чудесата на Реал, Партизан и Барса, които Европа не забравя

Sportinglife
Sportinglife 10:50 ч., 08 Март 2017
0
2637

Десет години по-късно историята видя и едно малко чудо.

За първи и единствен път Реал Мадрид отпадна, след като бе спечелил първия мач като гост.

Случи се в турнира за Купата на УЕФА, където "кралете" трябваше да се примирят да участват след провал в първенството предишния сезон.

Реал отиде да гостува на датския Одензе, оставяйки у дома Редондо и Саморано. Ветераните Мичел и Бутрагеньо влязоха като резерви, но геният на Михаел Лаудруп бе достатъчен и гостите победиха на "втора скорост" с 3:2.

Домакинството на "Сантяго Бернабеу" бе толкова досадна подробност, че едва 32 000 дойдоха на славния стадион.

И видяха как Реал натиска, а Бутрагеньо, Лаудруп и Дубовски пропускат чисти положения за гол. Лидерът в Испания в този момент бе в отлична форма, но попадението не идваше.

Тоест - дойде. В 71-вата минута Руне Педерсен вкара, изведен сам срещу резервния вратар Сантяго Канисарес. Това бе вторият удар на датския отбор в мача (първият от 30 метра се бе отбил в гредата). Настана лека уплаха, но едва ли някой си мислеше, че Реал ще допусне сензация.

Във втората минута на добавеното време Мортен Бисгаард вкара от малък ъгъл - 2:0 за Одензе и шокиращо елиминиране на гранда!

Не можем да си говорим за обрати, без да стигнем до Бащата на обратите. Нощта на сензациите.

Чудото от "Риасор".

И до днес Андреа Пирло повтаря, че това е единственият мач в кариерата му, от който се срамува. Както и - че за първи и единствен път в живота си е имал усещането, че играчите на съперника са или допингирани, или инжектирани с нещо свръхестествено.

Преди мача Хавиер Ирурета, треньорът на Депортиво, казва примирено: "Нямаме шанс срещу най-добрия отбор в Европа".
Милан е шампион на континента, преливащ от суперфутболисти, па макар и изправен срещу Супердепор, какъвто е прякорът на тима от Ла Коруня.

След 4:1 на "Сан Сиро" реваншът от четвъртфиналите през 2004-а е просто подробност.

"Ако обърнем този мач, ще ходя на коленете си от тук до Сантяго де Компостела на поклонение", зарича се Ирурета. Това са 50-ина километра, сеньор!

Легендата твърди, че в хотела на Милан до късно през нощта преди мача се чували смях и закачки, като Карло Анчелоти издал заповед "свободно" на отбора и той разпускал в бара. Никой никога не е потвърдил или отрекъл.

На терена няма никаква милост - Валтер Пандиани-Пушката открива, а после Хуан Карлос Валерон, Алберт Луке и Фран, дребният и нахален капитан на домакините, вкарват четири безответни гола в перфектната нощ на Депортиво. 4:0.

Милан няма никакъв шанс, тотално надигран и направен на решето. Мачът удивително напомня ПСЖ - Барса отпреди няколко седмици, с тази разлика, че онова преди 13 години е реванш.

"Нямам обяснение", промълвява Анчелоти.

"Черна нощ", пише "Гадзета дело спорт".

Да, но такава, която дава надежда на всекиго. Ирурета изпълни обещанието си, като просто измина разстоянието за поклонението ходом, а не на колене. Щеше да е прекалено.

Футболът може да пише и такива истории

Никога не се отказвайте да вярвате в тях.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията