Пет грешки на Юрген Клоп

Ливърпул не е излязъл от релси, но някои от провалите можеше да бъдат избегнати

Динко Гоцев
Динко Гоцев 17:30 ч., 24 Яну 2017
0
5450
GETTY IMAGES

Липса на баланс в отбора

Ливърпул атакува като ураган, вкарва голове (51 в 22 мача, най-добър актив във Висшата лига), но ... за какъв дявол? Допуснатите 27 попадения са по-лош показател дори от Саутхемптън и Мидълзбро, както и от всички отбори от топ 7 без Манчестър Сити - който между другото е близнак по проблеми с Ливърпул през сезона. Там вратарят Браво бе наречен "холограма", а отбраната - "влакче на ужасите", звучи познато, нали?

Още от първия ден на сезона, когато преднина от 4:1 срещу доста неоптимален състав на Арсенал едва не бе хвърлена в боклука, стана ясно - липсва човекът, който да дава ритъм, темпо и ред в играта. Да контролира мачовете, да ги "затваря" при аванс и да оставя съперника без надежди да пробие.

Липсва опорен полузащитник, липсва Канте, Ванияма, Дайър, Коклен или Гай - и това са само имена на тези хора в топ отборите.

Никак не е случайно, че точно Челси (с Канте и Матич) и Тотнъм (с Дайър и Ванияма) са отборите най-солидни отбранителни постижения - 15 и 16 инкасирани попадения съответно. Тези отбори имат най-добър баланс.

В Ливърпул номинално има петима играчи, които биха могли да влязат в обувките на тази персона в средата на терена - пазеща като щит отбраната и задаваща сценария на хората пред него.

Но Лукас и Стюарт нямат класата да са титуляри, Хендерсън - единствен изпълняващ сравнително добре тази роля - е с разбит ритъм заради контузии, а и не това е най-силната му позиция, Вайналдум почти не влиза в единоборства и мястото му е по-близо до атаката, а Джан е твърде бавен в обработването на топката и импулсивен в отиграванията.

На тази позиция Ливърпул определено има нужда от играч с качества на лидер и достатъчно готов за Висшата лига. Не бе взет през лятото и ако е вярно, че се готви трансфер на Уилям Карвальо от Спортинг, това ще е силен ход - доста закъснял обаче.

Само отбор, който не умее да контролира мачове и да "вади жилото на съперника" може да допусне 4 гола от Борнемут и 3 от Суонси.

Нарушаване на ритъма на играчите

Клоп стартира сезона с утвърдено каре в атака - Лалана като свободен офанзивен съзидател, Фирмино, Коутиньо и Мане като ударно трио. Контузията на Коутиньо даде шанс на Ориги, който го използва с голове, но неговата слабост е ясна - непостоянство, доказано и миналия сезон, и сега.

Излизането на Мане заради Купата на Африка отвори място за Стъридж, който влезе на скорост, вкара голове... и отново седна на пейката за сметка на Джан, върнат в състава до Хендерсън и Вайналдум.

Така и не се разбра защо срещу Суонси у дома нито един от Стъридж или Ориги не бе на терена, а триото Хендерсън-Вайналдум-Джан опитваше да е подкрепа за Фирмино, Коутиньо и Лалана. Реално без чист нападател "голаджия" Ливърпул нападаше най-уязвимия в защита отбор в Лигата (51 допуснати гола).

Видя се, че под натиск с влезлия Стъридж до Фирмино, гостите се огънаха и във вратата им влязоха два гола за няколко минути през второто полувреме. Късно.

Предоверяване в някои играчи

Клоп е неумолим във вярата си в своите футболисти, което е белег на добрия и успешен мениджър. Но понякога твърде дългото упорство да приеме, че някой не е във форма, а с това и отборът излиза от релси за доста дълъг период - от края на декември насам, поставя състава в трудна ситуация.

Десният бранител Клайн бе на път да падне в несвяст от умора, играейки всеки мач, дори за Купа на лигата. Контузи се, естествено, а след пропускането на два поредни двубоя, срещу Суонси изглеждаше не във форма.

Ловрен е винаги на терена, когато е здрав. Независимо от хаотичното му пласиране и разпиляна игра като на герой от филма "Рамбо". С тичане и раздаване не се компенсират грешки на позиционирането.

Фирмино изигра един куп слаби мачове от средата на декември до двата си гола срещу Суонси, но оставаше в състава. За него оправданието е, че има потенциал да изригне във всеки един момент, а и работи неуморно на терена в пресата - философията на Клоп.

И накрая идва казусът с Джан, който има нужда от ритник в задните части и после сядане на тях, за да тръгне към връщане на формата от втората половина на миналия сезон, спечелила му място на Евро 2016 в тима на Германия.

Това дотук са проблемите, а може би и мениджърски грешки. Няма място за драми, защото:

а) Няма време за такива, при 9 мача през януари, докато twitter се разпадне от реакциите след слаб двубой, идва следващият. А той е шанс за оправяне на нещата винаги във футбола.

в) Сезонът си е в графата "много добър" като траектория и класиране - 45 точки в 22 срещи са повече от 2 средно на мач. Ако се запази като тенденция, 78-79 точки ще стигнат със сигурност за място в топ 4, а повече при съотношението на силите през този сезон не е реалистично да се чака.

с) Клоп е доказал, че си знае работата. Англия изисква време за адаптация и той явно трябва да разбере детайли като този, че да направиш реми в Купата на ФА е нещо, което не ти помага - миналия сезон това му струваше преиграване с Уест Хем след домакински жребий, продължения там и отпадане. Преди това - втори мач с Екзитър... Сега - пътуване и мач с Плимут... Това не улеснява програмата, когато си стигнал и до полуфинали в Купата на лигата.

Такива отбори като Екзитър и Плимут, Ливърпул трябва да ги бие и с резервите.

d) Германецът очевидно променя нещата към по-добро в краката и главите на футболистите, поне в сравнение с последните сезон и 1/3 при предшественика му Брендън Роджърс.

Въпросът е - това подобрение, колкото за битка в топ 4 ли ще стигне, или за превръщане на отбора в траен фактор и претендент за титлата сезон след сезон?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията