Баскът с вълшебните обувки

Чаби Алонсо се отказва - за съжаление. Но нищо толкова добро не може да продължава вечно

Динко Гоцев
Динко Гоцев 15:00 ч., 18 Яну 2017
0
7150

В Реал не бе лесно - особено в първите месеци, в които му припомниха как на 21 години в интервю, запитан за интерес от Мадрид да го вземе, е казал: "Аз съм баск, фамилията ми е Олано (Алонсо е второто му име). Не мога да играя за кастилците, моето семейство няма да го приеме."

Футболът не прощава такива изказвания - трансферът си стана, а думите му бяха извадени часове по-късно.

Чаби обаче се захвана да убеждава не с опровержения, а с играта си Вълшебните футболни обувки, вече върху белите чорапи с короната, бяха все така безотказно точно работещи.

В Ла лига, където по това време командваше Барса, нямаше по-ефективен подавач на дълго разстояние. Конкурираше Шави за място в националния, дори само това е комплимент, който трудно може да има аналог.

На Мондиал 2010 принуди сформата си Висенте дел Боске да му намери място и застана редом с мозъка на Барса в полузащитата. Пред тях бе Иниеста и ако това бе Ливърпул, а не испанският национален отбор, кой знае каква песен щяха да измислят скаусърите за тази халфова линия. Съвършенство!

И - да, те станаха световни шампиони. Алонсо взе и титлата с Реал, бе основен играч при Моуриньо, както и при Бенитес преди това в Ливърпул.

Взе основна роля и на Евро 2012, отново спечелено от Испания. След 114 мача за страната си (и 20-ина за Страната на Баските, неофициални) сложи точка на кариерата в Ла Фурия след Мондиал 2014.

В същото време вече бе европейски шампион за втори път с клуб, като Реал вдигна Десетата в Лисабон, но без него. Майсторът на паса бе наказан за идиотски жълт картон в края на полуфиналния реванш срещу Байерн, и то при 4:0 за Мадрид и решен мач!

Но именно представянето му в този двубой убеди Мюнхен да го вземе през лятото, когато за шкафчето му в съблекалнята на "Сантяго Бернабеу" се приготви да посегне Тони Кроос. Изключително подобен на Алонсо, с брак в пасовете близък до нула и спокойствието на сфинкс в напечени ситуации.

И по-млад с десетина години.

Алонсо спечели две титли в Мюнхен като трети голям треньор на новия век - Пеп Гуардиола, изгради халфовата си линия около него.

Да, той не е Кристиано, не е Меси, а дори не прави зрелището на Левандовски, Торес или Рибери.

Но по-скоро отборът ще оцелее без всеки от споменатите, отколкото да се справи лесно с липсата на Алонсо.

Дипломиран икономист, той никога не се страхува да говори по теми извън футбола. Разкритикува данъчната система в Англия, като предупреди, че тя ще е проблем за големите пари, които се наливат във Висшата лига.

Но пък не се притесни да каже, че Брекзит изобщо не бива прибързано да бъде заклеймяван...

Е, все пак е баск - сепаратистът в него живее вечно, просто понякога спи зимен сън.

Ще ни липсва характерът му, спокойният му и някак небрежен стил, при който всичко става лесно и без напрежение. Ще липсват пасовете - като по графика на видеоигра.

И песничката на ливърпулската агитка за "най-добрата полузащита" също ще липсва, както и партньорството му с онзи гениален мъник Шави, с когото наистина бяха най-добрата полузащита на новото време.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията