Приключенията на германския гмуркач в Лондон

През лятото на 1994-а феновете посрещаха Клинсман по английските стадиони с оценки за скок във вода

Sportinglife
Sportinglife 09:45 ч., 06 Дек 2016
0
1933

На предсезонна контрола с Уотфорд обаче си припомня кой е и какво го чака. Някои фенове на домакините слагат маски като в газови камери. Заради германеца, разбира се...

Седмици по-късно започва сезонът. Спърс гостува на Шефийлд Уензди, а край "Хилзбъро" запалянковците на домакините вдигат табелки с оценки като жури на състезание по скокове във вода.

"Видях ги от прозореца на автобуса - 5.8, 5.9 и така нататък. После и на трибуните. Стори ми се смешно, а не обидно. Беше готин хумор. А Теди Шерингам ми каза в съблекалнята преди мача - ако вкараш, гмурни се на тревата, това ще е твоят отговор!". Съгласих се, но при условие, че ще го направя само веднъж, само първия път.

Така и се случи - но се оказа, че синът на Теди не е бил на мача и иска да види гмуркането ми, та се наложи да го повторя срещу Евертън седмица по-късно заради него. Не можеш да разочароваш едно дете, нали?".

Тотнъм излиза със схема на игра, в която има на практика петима нападатели. Революцията на Ардилес носи резултат в първия ден от сезона в невероятно зрелище - 4:3 за гостите, като Клинсман вкарва победния гол и се гмурка пред феновете на домакините.

Те отвръщат със смях, а и цялата страна (и дори медиите) го приемат с чувство за хумор. Германецът мисли, че ледът е разбит и всичко потръгва. Не е точно така...

В края на мача в Шефийлд нападателят се сблъсква зловещо с Дес Уокър и остава в безсъзнание. И до днес има белези от деветте шева над устната си и говори леко странно заради изменения и вид. "Не бе умишлено, но ми даде да разбера, че това е Англия. Тук няма лесни мачове, всичко е битка", казва Клинсман.

Тотнъм заиграва по Ози Ардилес-ки, с петимата в атака - Клинсман, Шерингам, Андертън, Думитреску и Бармби. Резултатите са противоречиви, тимът вкарва и допуска много голове. Освен това е стартирал с минус 6 точки заради наказание и в класирането нещата не изглеждат никак добре.

В същото време феновете изкупуват толкова фланелки на Клинсман, че Шугър се хвали - избил е трансфера за около 20 дни. Пред стадиона на Тотнъм се продават тишърти с гмуркането на германеца, а в официалния магазин за фенартикули буквичките N и S за добавяне към екипите свършват.

И, разбира се, се появяват нови проблеми в настроенията към голмайстора, отново свързани с това, че е германец.Те идват от Матю Норман, популярен лондонски журналист, който пише за няколко издания.

Сам фен на отбора, той не спира да твърди, че привличането на Клинсман е срам за Тотнъм. Причината - еврейските корени на клуба и голяма част от основните фенове и история, които идват със същия произход.

"Нямах представа за това, когато подписах - разкрива Юрген. - След това бързо ми разказаха за историята на Тотнъм и не знаех какво да очаквам... Защо някой трябва да се сеща за неща, случили се преди толкова години, и то не на футболния терен?".

В първите си шест мача германецът вкарва 7 гола. Малкият Чарли Шерингам (днес вече футболист) вижда гмуркането му във втория кръг и е спокоен. И то - как се случва.

Вторият мач е срещу Евертън у дома и обещанието е отново да има празнуване на попадение, както срещу Уензди.

Юрген вкарва два пъти, като първият му гол е със задна ножица, изключително зрелищен. Ударът и празненството с 10 футболисти на Тотнъм, гмуркащи се по тревата на "Уайт Харт Лейн", остава един от паметните моменти за всеки фен на отбора.

Ози Ардилес казва, че футболът на тима му е "мечта за всеки запалянко". Притеснителното е, че средняшкият по това време Манчестър Сити разпилява с 5:2 Спърс, който играе с пет атакуващи играчи и като гост. Зрелища - ок, но трябват и точки. И малко разум.

В една октомврийска вечер Нотс Каунти смазва с 3:0 "шпорите" на Ози насред техния терен, а гостите са от втора дивизия! Феновете искат смяна на мениджъра и Шугър се съгласява - това не може да продължава така.

В деня след този мач се случват две знаменателни събития - Ози си стяга багажа, което натъжава всеки играч, служител и фен на Тотнъм. Аржентинецът е легендарен за клуба, обичан от всички и символ на позитивно отношение към футбола и околните.

А вестниците сипват сол в раната и слагат заглавия за интереса на Байерн към Клинсман. Шугър е бесен. Нападателят отрича да има каквито и да е разговори с колоса от Мюнхен.

Джери Франсис поема отбора и за първи път през сезона Тотнъм стига до "суха мрежа" - 0:0 с Челси.

Малко преди Нова година точките на тима са върнати и той е допуснат до Купата на ФА, откъдето също е изхвърлен като част от санкцията, наложена през лятото. Мечтата на Клинсман да играе в турнира все пак се сбъдва.

На 25 януари обаче германецът е близо до смъртта. Буквално. Ужасен сблъсък с вратаря на Вила Марк Боснич го оставя в безсъзнание, като му трябват над 10 минути да отвори очи в съблекалнята.

Ударът напомня на този между Тони Шумахер и Патрик Батистон (каква ирония, тогава точно германец е обявен за световен злодей, а сега е от другата страна). "Няколко сантиметра встрани и нямаше да съм жив сега - така казаха лекарите", спомня си нападателят.

И до днес той има съмнения, че Боснич не го е предпазил. Скокът със сгънати като стрела напред колене... Но и това минава.

На "Анфийлд" вкарва победен гол в четвъртфинала за Купата на ФА, което му връща радостта от играта. "Винаги съм искал да вкарам на този стадион", признава след мача. Тотнъм е само на един мач от "Уембли" и финал за най-стария трофей във футбола.

Не се случва. Отборът на Евертън няма изпълнителите на Спърс и не изпълва с възхищение феновете с играта си, но е наричан Кучетата на войната.

Воден от Джо Ройъл и доста прагматичните му разбирания за играта като физически сблъсък с противниците, Евертън смазва Тотнъм с 4:1 на полуфинала и после печели купата срещу Манчестър Юнайтед на финала.

"Бяха по-подготвени от нас, заслужено ни биха", признава Юрген. Разочарованието вече е смесено и с усещането за ново предизвикателство. Месец преди края на сезона германецът обявява, че ще подпише с Байерн през лятото.

Феновете са разочаровани, но не се обръщат срещу своя нов любимец. За разлика от президента Шугър. Клинсман му подарява подписана с лично пожелание фланелка на Тотнъм за спомен.

Босът я показва в телевизионно предаване, хвърля я демонстративно и казва: "Не бих си избърсал колата с това".

Разбира се, съдбата има странно чувство за хумор. Двамата се прегръщат приятелски 4 години по-късно, когато Клинсман се връща в Тотнъм, макар и само за няколко мача. Достатъчни, за да спаси отбора от изпадане с головете си. За феновете той никога не си е тръгвал, толкова ярки са спомените от първия му престой.

"Англия е невероятно място за футбол - обобщава германският голмайстор. - Когато отидох там първия път, чужденците бяха съвсем малко. Кантона вече бе там... Но наистина - само няколко. След това се появиха фигури като Дзола, Бергкамп, Виали... 90-те години бяха вълнуващо време да играеш в Англия, със сигурност!".

Със сигурност и световният отзвук от представянето на Клинсман в Тотнъм допринася за пристигането на някои от най-добрите играчи в света във Висшата лига. Парите - естествено, също.

Но най-важният ефект от приключенията на германския "гмуркач" в Северен Лондон е, че фенове и медии само за една година промениха отношението си, базирано в началото изцяло на предразсъдъци и препратки към сфери на живота, далечни от футбола.

Клинсман оцеля в Англия. Буквално и в преносен смисъл.

А това никак не бе лесно, повярвайте.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията