Ваксина против дузпи

Има вратари, за които да спасят от 11 метра е най-лесната работа на света

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 05 Ное 2016
0
603
GETTY IMAGES

В четвъртък Саутхемптън надигра Интер и победи с 2:1, но трябваше да мине през обрат след почивката за успеха. В 44-ата минута при 0:1 домакините получиха дузпа и Душан Тадич - технически безупречен и психологически надежден изпълнител, застана зад топката.

Самир Ханданович, вратарят на Интер, се разпери вляво, отрази с крака, а повторенията показаха впечатляваща гледка - словенецът сякаш бе затворил повече от половината врата.

Дузпата на Тадич бе 7-ма спасена от Самир за 16-те, които са изпълнени срещу него като вратар на Интер. За последно някой му е вкарвал от 11 метра през декември миналата година.

Процентът спасени наказателни на Ханданович е 43,8!

Има такива вратари, които са като ваксина срещу изпълнителите на най-сигурното положение за гол във футбола. Казват, че дузпата е грешка на нападателя, ако бъде изпусната.

Но не подценявайте уменията на стража.

В историята има невероятни примери за серии спасявания от бялата точка, които категорично говорят - има си вратари - дузпаджии!

Пол Купър, който пазеше на Ипсуич при Боби Робсън в края на 70-те и началото на 80-те, направи изумителен сезон 1979-80 г. Той спаси 8 от 10-те изпълнени дузпи срещу него, като използва странна техника.

Заставаше леко приведен на една страна, разперваше смешно ръце и се клатушкаше, а-ха да падне встрани, малко като дърво от говорещия лес във "Властелина на пръстените".

Е, смешно или не, вършеше работа.

В момента Ханданович изумява в Италия със серията си, но има един вратар, който без съмнение е Кралят на дузпите в нашето време.

Диего Алвеш (на водещата снимка) от Валенсия спаси две в един мач преди 3 седмици, когато тимът му все пак бе победен с 0:2 от Атлетико.

Той е отразил 19 от 41 дузпи, бити срещу него в Примера. Общо - 22 от 45! Това си е половината, кажи-речи. И вижте имената на изпълнителите:

Кристиано Роналдо, Лео Меси, Диего Коща, Иван Ракитич, Марио Манджукич, Фернандо Йоренте, Антоан Гризман... Това са някои от жертвите на този магнит за удари от бялата точка.

През септември в Шотландия се зашумя около мач между Дънди Юнайтед и Дънфърмлин, който иначе не би предизвикал голям интерес.

Вратарят на домакините Ками Бел спаси три дузпи в двубоя, изпълнени от трима различни играчи на съперника! Гари Райли, Ники Кларк и Пол Макмълън опитаха, но...

Чудесата на Бел донесоха победа с 3:1 над Дънди Юнайтед, който игра и с 9 души в последните минути. Но с такъв вратар, от какво да те е страх на терена?

Преди години, когато модата бе вратарите да са колоритни типове със странни прически, яркожълти екипи и умения да правят каратистки скокове в телата на нападателите (Тони Шумахер изниква веднага в съзнанието), короната бе за Жан-Мари Пфаф.

Той спаси дузпа в дебюта си за Белгия срещу Холандия, а през 80-те репутацията му бе на непробиваем от наказателен удар.

Невероятните 64,3 процента спасени шутове от 11 метра бяха с голям принос за трите поредни титли на Байерн по негово време. Луд, колоритен, невероятно темпераментен и с усет за ударите отблизо.

Във Франция в началото на века се появи един тип, когото нарекоха Монсиньор Пеналти. Микаел Ландро спаси 6 поредни дузпи за Нант между 2006-а и 2009-а, като за цялата му кариера има 40 спасени дузпи от 89 изпълнени! Феноменален!

Кенет Вермеер пък направи серия от 7 поредни спасявания на дузпи между февруари 2012-а и март 2014-а на вратата на Аякс.

Включително една от Матс Хумелс срещу Борусия Дортмунд в Шампионската лига, която предизвика немската звезда да каже: "Той е убиец на дузпаджии, направо те кара да се чувстваш неуверен и мизерен пред вратата".

Вермеер имаше проста тактика - разперваше като хеликоптер ръцете си, махаше във всички посоки, малко като танц на зулус.

Няма значение как е изглеждало отстрани. Вършеше работа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията