Чудото от интернет, което не може да оживее на терена

Историята на Хашим Мастур може и да не ви е позната, ако не играете FIFA или Football Manager

Sportinglife
Sportinglife 19:55 ч., 07 Юни 2017
0
3936

След поредните си два гола Хашим Мастур има вече 21 попадения и 24 асистенции за сезона в Барселона/Реал Мадрид/Байерн или Челси. Той струва около 55 милиона евро и всеки иска да ви го вземе, но не го продавате.

Измъкнали сте го от Милан съвсем млад, когато не е бил на повече от 16 и сте платили съвсем малка сума за мароканеца, който има показатели като на един въображаем малък Меси.

Който е играл Football Manager, Championship Manager или версиите на FIFA от 2013-а насам, знае за какво говорим. Хашим Мастур е име, което е познато на футболните маниаци с профилиран суперинтерес към видео и компютърни игри.

Там Хашим е култов герой, а да си го вземеш в отбора се превръщаше в една от основните задачи, защото интернет форумите на геймърите пламтяха от отзиви "какъв става след няколко сезона".

В последните 36 месеца истерията на youtube и социалните мрежи съвсем обсеби футболната аудитория и клипове-еднодневки, новини-еднодневки и всякакви кратки форми на сензацията обикаляха света за минути, ставайки viral и превръщайки анонимни герои в популярни такива.

Един от тях е Мастур, за когото още е рано да се каже дали целият този огромен шум си е струвал.

Всъщност, за мнозина вероятно изобщо е изненада, че Хашим Мастур съществува в реалния свят. Те са го виждали само като дигитален образ от FIFA с впечатляващи показатели (цифрите за скорост, пасове, дрибъл и други характеристики) край компютърно изработените му тяло и лице. Но го има.

Роден е през 1998-а в Реджо Емилия и е син на марокански родители. Реджана, местният клуб, е толкова впечатлен, че на 14 иска да го включи в картотеките на първия отбор. Но му позволява да участва с фланелката на Интер в един турнир за отбори до 16 години (а мароканчето е на 13 тогава), който става стартова площадка за славата му.

В надпреварата участват най-добрите отбори в Италия, а Интер сякаш вече е спечелил бъдещата суперзвезда. Хашим вкарва пет гола в турнира, наречен "Еласи Мемориал", а Реал Мадрид, Барселона, Ювентус и Манчестър Сити проявяват интерес. Но малката звезда от Реджо Емилия има друга дестинация. Милано. Но не и Интер.

Ариго Саки, бившият треньор на Милан, създал изумителната машина от края на 80-те, съветва клуба да го вземе бързо. И росонерите плащат 500 000 евро, привличайки Мастур на 16. През същата година (а това е 2014-а), мароканското техничарче става световен хит.

Да, турнирът не се е предавал в интернет и не е станал viral, но рекламното видео на Red Bull, в което показва техника срещу Неймар, е глобален хит. Има милиони гледания.

Всички говорят за Хашим, който от 2013-а вече е и във видеоигрите, включен в базата данни и с доста засилени за възрастта му показатели. И потенциал да става суперзвезда още на 20, където и да го привлечете!

По това време и сайтът на УЕФА прави обширен очерк за момчето, като специалисти го наричат "невъзможен за опазване" и "технически на нивото на Роналдо и Меси, но все още дете". Милан и Саки потриват ръце - имат в клуба си генийче!

Пипо Индзаги, тогава треньор на Примавера, повишава Хашим в дубъла, след като очевидно той е твърде добър за тима до 16 години.

И след само две влизания като резерва там, в края на май 2014-а, четири месеца след привличането му в Милан, Хашим Мастур е на скамейката на първия тим срещу Сасуоло в последния мач от сезона в Серия А. Кларънс Зеедорф го поставя там, но не го пуска да играе. Вестниците обаче гърмят - чудото е тук, а няма 17 години. Следващият сезон може да е неговият голям пробив.

Със сигурност, в следващото издание на игрите с Manager и FIFA е така. Там вече мароканчето е направо убийствено с потенциала си. Привличането му не е никак лесно, а вземеш ли го в твоя отбор - направо си уцелил джакпота.

През същото лято Мастур подписва първия си професионален договор с Милан. Отива в офисите на клуба с агент, с огромни очила като на Неймар и вид на кинозвезда. От срамежливото хлапе от Реджо Емилия няма и помен. Халфът е вече знаменитост. Или поне - интернет смята така.

Индзаги сменя Зеедорф и същото лято го пуска в летен мач срещу Манчестър Сити. Хлапето не трепва, влиза като опитен играч. В Милан са наясно, че имат нещо специално. Но сезонът в Серия А започва и битката е за мъже, а не за деца. Мастур отива пак в Примавера, където "му е мястото", както казва великият миланист Паоло Малдини.

В отбора на Кристиан Броки мароканецът заиграва постоянно, но вече се набива в очи едно нещо. Огромният му арсенал от технически умения, основно генериращ трикове и номера, вече не е достатъчен на това ниво.

Той е убийствено ефективен за мачовете срещу 14, 15 и 16-годишни, но в първенството на Примавера играят момчета, готови за първия отбор или близо до него. Те са тактически и физически, на практика мъже.

Източник: TheseFootballTimes

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията