20 години Венгер

Френският мениджър промени Арсенал до неузнаваемост

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 20 Сеп 2016
0
2088
GETTY IMAGES

"Той е напълно откъснат от реалността и няма уважение към никого и нищо. Ако дадеш успех в ръцете на глупави хора, те стават по-глупави, не по-умни", по адрес на Жозе Моуриньо.

Не бе казано случайно.

По-рано в същия сезон, негов първи в Англия с Челси, португалецът бе нарекъл Венгер "войаор", защото твърде много си пъхал носа в работите на "сините" и коментирал повече тяхната игра, отколкото тази на неговия отбор.

Пак с Моуриньо дойде и най-сериозното провинение на Венгер за 20 години в английската игра - изпусна си нервите и се блъскаше като петле с португалеца по време на поредното дерби срещу Челси през 2014-а.

И така, влизаме в 21-вата година на Венгер в Арсенал. Много вероятно и да е последна, тъй като индикациите от Англия са, че това може и да е последният контракт на мениджъра с неговата голяма любов (клуба), а той изтича през юни догодина.

Дотогава обаче има поне два мача с Манчестър Юнайтед на Жозе Моуриньо във Висшата лига. Гостуване в София срещу Лудогорец, което ни дава шанс за първи път да видим Венгер в България като треньор.

Като играч, разбира се, никога не е идвал у нас - той има едва едно участие в евротурнирите със Страсбург, като мачът е катастрофален. Тази история вероятно не я знаете:

На 6 декември 1978-а треньорът Жилбер Грес го пуска в гостуването на Дуисбург в Купата на УЕФА, а Страсбург губи с 0:4 и отпада (0:0 в първия мач). До края на сезона записва още два мача и не празнува титлата - да, този тим става шампион на Франция - защото е зает с ... тренировките на младежкия тим! На 29 години, още като действащ играч, е вече и наставник.

И до днес страстта от това да учи футболистите на неговите принципи за играта не го напуска.

Вече близо 40 години. Двадесет от тях даде на Арсенал, като винаги е искал най-доброто за клуба.

Днес не всеки фен на отбора вероятно го разбира, но заменянето на Венгер ще е най-трудната задача в клубната история.

След 20 години, минали под пълния контрол на французина, културният шок след смяната му, когато и да дойде тя, ще е огромен.

А за всички останали ще е адски нетипично да гледаме мач на Арсенал и край тъчлинията да не е слабоватия висок тип с огромен нос и побеляла коса.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията