Футболните босове спъват битката с уредените мачове

Интервю на Sportinglife.bg с Деклан Хил, най-активния разследващ журналист в спорта

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:15 ч., 16 Сеп 2016
0
2704

- А как разбираме, че един мач е уреден? По какви белези, какви са симптомите?

- Именно в това е ключът. Най-хубавото нещо на спорта е неговата непредвидимост, точно затова ходим по стадионите, гледаме мачове или състезания. Защото всичко може да се случи. Няма нищо сигурно.

И когато се съмняваме в някой двубой, че е уреден, си казваме - наистина ли те го направиха? Или другият тим ги остави да го направят... Трудно е да разберем.

Ще ви разкрия нещо. В момента аз, заедно с мои колеги от академичните среди, както и журналисти, разработваме инструменти, които да бъдат показатели за такъв тип корупция във футбола.

Не мога да кажа повече в момента, защото пазим нещата в страни от публичните очи. Но ще мога след година-две, ако Господ ни помага. Обещавам ви, че тогава ще можете да използвате тези лостове и статистически да докажете кой мач от българското първенство е нередовен.

- Желаем ви успех! Говорим си само за футбол, но наскоро имаше олимпийски игри, та - дали корупцията не се разпростира и из останалите спортове?

- О, да - със сигурност. През тази година имаше огромен скандал с мач, който бе нагласен във водната топка, макар и не за залози. Френският отбор допусна умишлена загуба в квалификациите от Канада, за да избегне среща с по-силен отбор. Това бе грозно и скандално, а много хора в спорта поискаха французите да бъдат изхвърлени от Рио 2016. Такъв тип манипулиране на мачове съществува от зараждането на спорта.

Но бе толкова брутално, че френският коментатор каза в ефира на живото предаване по телевизията - "извиняваме се на зрителите за този мач". Съдията и канадците също протестираха - толкова бе очевидно.

А Световната федерация не само не направи нищо по темата, а в същата седмица излезе с цял доклад за това как затяга мерките за манипулирането на мачове по водна топка. Това са глупости, празни приказки.

Трябва ли ви по-добра илюстрация, че хората, ръководещи спорта, са всъщност част от проблема? Те боравят само с думи, нищо друго.

- Направете прогноза как ще се развие битката с уредените мачове. Ще имаме ли успехи? Вашите усилия и този инструмент, който подготвяте, разследванията... Ще има ли конкретни резултати според вас?

- Не знам, откровено казано. Лесно е да се разрешат проблемите и да изкореним това от футбола. Да, да - съвсем лесно е - но не и когато имаме тотален отказ на отговорните хора на всякакви нива в самата структура на спорта да съдействат. Това е големият проблем. Блъскаме се в стена.

Ние като журналисти, например вие - като медия с читатели, имате отговорности също. Трябва да се пише по темата, да се публикуват всякакви, дори малки информации. Да се задават въпроси?

Такава публичност е важна. Всяка помощ е важна.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията