Футболните босове спъват битката с уредените мачове

Интервю на Sportinglife.bg с Деклан Хил, най-активния разследващ журналист в спорта

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:15 ч., 16 Сеп 2016
0
2707

- Има система на УЕФА и Европол, която работи с букмейкърските компании в Европа - най-големите от тях. Тя предупреждава футболните ръководители за съмнителни активности и залози, а УЕФА нарежда поверка в отделните страни. Например - така у нас един отбор - Марек, бе глобен с голяма сума и наказан сурово, уличен в корупция. Но ефективна ли е тази система и дали наистина при стотина сигнала, има само един виновен, говорим конкретно за България?

- Първо - такава система трябва да има и е добре, че букмейкърските компании работят с футболните централи по това. Идеята е добра, информацията се споделя.

Дали е сто процентово ефективна? Не. Дали е на 80 процента ефективна? Не. Дали е на 50, на 20 процента? Не. Може би десетина процента, ако трябва да налучкваме, без да търсим точност. Все пак е някакъв старт.

Но има проблем. Букмейкърите не откриват тази информация за публиката, не я правят общодостъпна. Те я споделят с УЕФА - а там се появява първи конфликт на интереси. Там не искат феновете и публиката да знаят, че такива съмнения има, защото това вреди на имиджа на играта, която точно УЕФА администрира.

Оттам информацията е сведена до националните федерации. Където имаме още по-голям конфликт на интереси.

Там никой не иска да се знае за това. А и - знаете достатъчно добре - там хората са приятели, бизнес партньори с президентите на клубовете. Те не искат техните приятели да бъдат обвинени, нали? Не искат да ги видят в съда или с поругана репутация...

Затова тази идея е чудесна като теория, но на практика работи трудно.

Второ - тази система трудно ще улови големите играчи, защото те не са глупави и не залагат парите си на уредени мачове при големите букмейкърски компании. Никой, който е опитен в тази работа, няма да го направи в Европа. Хващат само глупаците, някой, който праща роднините си да заложат дребни или средни суми в офиса на букмейкърска компания наблизо или онлайн в някоя от водещите такива.

Например, наскоро във Франция уредиха наскоро един хандбален мач и ги хванаха. Защо? Защото пратиха приятелките и съпругите си да заложат, а те всички живеят в един град, всички се познават, а и букмейкърите не са идиоти. Но това са аматьорски неща. Опитните хора в тази работа никога не биха го направили така.

- Споменахме клубните президенти. В целия свят се говори за тях, но като че ли няма много осъдени такива - в Испания, Италия, Турция - но се броят на пръстите на двете ръце.

- Вижте, полицейските разследвания в цяла Европа доказват убедително факта, че корупцията стига до високите нива в клубове и футболни федерации. Не казвам - във всички. Но в доста от тях. И там трябва да има разследвания.

- Случаят в Кипът е пресен...

- Да, там един съдия излезе и посочи корумпирани хора във федерацията, сред клубните босове. И го глобиха с 5000 евро, защото си позволил коментарите. Вместо да се замислят и да има разследване. Това, което трябва да се направи, е да се започне от нишката, която вече имаме. Да пробием крепостта отвътре.

В Сингапур има един човек - Дан Тан, който е в ареста в момента, а той над 10 години работеше из Европа, корумпираше клубове, уреждаше мачове и изгради мрежа за това...

- Защо не е осъден?

- Там е проблемът. Той трябва да бъде качен на самолета и да бъде докаран в Европа. Да го сложим под юрисдикцията на прокуратурата в - да кажем - Италия. И да започнем да изискваме информация от него, защото той знае доста неща и ще даде сламки за още повече.

Той познава хора, знае имена. Оттам трябва да се започне, а после да дойдат арестите на още замесени. Но първо трябва да ни ги посочи човекът, когото вече имаме - Дан Тан. И да свителства след това срещу хората, които вършат работата му из Европа.

Полицията от няколко европейски държави издаде заповед за екстрадирането му, но сингапурските власти не искат и да чуят. Аз съм убеден, че това е протекция на хора на високо ниво в институциите на футбола и спорта, за които Дан Тан знае много неща.

Скандално е, но той си седи там и това е.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията