Футболните босове спъват битката с уредените мачове

Интервю на Sportinglife.bg с Деклан Хил, най-активния разследващ журналист в спорта

Динко Гоцев
Динко Гоцев 12:15 ч., 16 Сеп 2016
0
2703

- Може би трябва да се използва опита на ФБР, което успя не само да уличи, но и да закара в Щатите водещите личности от скандала във ФИФА и да ги изправи пред съда там. Те вече се разприказваха...

- Абсолютно точно. След това ще дойдат прихванатите разговори, контактите и разплитането на цялата им мрежа. Арестуваните ще свидетелстват... Не казвам, че ФБР е успяло да разруши цялата порочна система по върховете на футбола, но свърши доста работа и разклати статуквото. А по темата с уредените мачове чуваме основно клишета и хубави думи, но системата не рухва.

Полицията в европейските страни свърши тонове работа, за която дори не се знае. Но идва голяма съпротива на следващото ниво - а то е от футболните хора, от организациите на играта в отделните държави. Всичко просто се спира там, на техните бюра.

- Споменахме Италия, най-добрият пример ли е тя за битка с уредените мачове? Три вълни от скандални разкрития минаха, придружени с арести, затвор, санкции и сериозно разтърсване на футбола им.

- Да, те поне се опитват да направят нещо. Полицията там направи страхотни разследвания. Но ги подведе Европол, който отказваше дълго време да издаде заповед за ареста на Дан Тан, а той бе още в Европа. През 2011-а италианската полиция имаше купища папки с улики за него и хората му.

- Значи затова бе изпуснат Дан Тан?

- Нещата се развиха така. Финландската полиция арестува Уилсън Раж Перумал още през 2011-а. И го осъди, вкара го в затвора и той свидетелства за всичко (б.а. - сингапурецът бе осъден на общо 9 години затвор, като разказа подробности как са били уреждани мачове на ЮАР - с България, година по-рано в контрола, Колумбия, Гватемала, Бразилия и Нигерия.

Той насочи разследването към Дан Тан). Но след едва две години, чак през септември 2013-а полицията в Сингапур арестува Дан Тан.

За това време той спокойно е унищожил всички улики, компютри, телефони, всякакви следи. И дори не е оказал съпротива. Сингапурците се оказаха в конфузната ситуация да арестуват човек, когото не могат да осъдят. И понеже са гузни, не искат и да го освободят.

Затова има само едно решение - качете го на един самолет и го докарайте в Европа. Нека свидетелства тук и да разкрием мрежата им. И ще видите, че там има сериозни фигури в европейския футбол, на доста високо ниво.

- Уилсън Перумал говори и за един мач на ЮАР с България. Но има и една друга история, която е в една от вашите книги. За мача за бронзовите медали от Мондиал 1994.

- Да, точно така. Швеция - България, мачът за трето място в САЩ през 1994-а. Аз не казвам, че играчите на някой от двата отбора е направил нещо нередно. Ако го знаех като факт, щях да съм го предоставил на полицията досега.

Но знам със сигурност това, което и шведските играчи разкриха.

Без съмнение главата, бащата на азиатската футболна мафия, човекът с име Чичо Франки - индонезийски експерт по уреждане на мачове, е отишъл в хотела на шведите в Калифорния преди мача.

Те разказаха как им е предложил пари за загуба и допускане на възможно по-голям брой голове. И им е казал - неговият партньор по това време е бил при българите!

Никой не знае какво точно е станало на такива евентуални разговори.

Дан Тан примерно знае къде е днес Чичо Франки - ето, ако той бъде съден в Европа и се разприказва, можем да хванем и индонезиеца, да го разпитаме, да разберем истината и за 1994-а. Това е.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията