Новата Суперлига ще взриви УЕФА и футбола

Това ще означава война, предупреди кандидатът шеф на централата Александър Сеферин

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 25 Авг 2016
0
2905
GETTY IMAGES

Декември ще е решителен месец за европейския футбол. След това всичко може да е различно.

Някъде в първите две седмици на последния месец от годината Изпълкома на УЕФА трябва да се събере на една маса с 9-те глави - представители на Европейската клубна асоциация, делегирани там от най-мощните отбори на континента.

Тогава вече УЕФА ще има нов началник, който ще се избере на 14 септември. И той ще е наясно с папката с предложения на хората от Клубната асоциация, които искат Суперлига.

Нова Шампионска лига, която да е структурирана по различен начин и да носи съвсем други приходи на богатите клубове от Европа.

Да започнем хронологично. Някъде около кризата на доверие и корупционните скандали около Мишел Платини миналата година, Висшата лига на Англия обяви новия си тв договор - общ пакет от 9 милиарда лири за 3 сезона. Колосални пари.

Това принуди Реал Мадрид, Барселона и Байерн да свикат в Милано среща през януари, на която големите клубове от континента поискаха съвет от шефовете на Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Арсенал и Челси за това, как моделът на английското топ първенство да бъде пренесен в европейския футбол.

С други думи - Реал става европейски шампион, но ще прибере около 95 милиона евро, като са включени всички бонуси и тв приходи. Изпадащите отбори от Висшата лига взеха по стотина милиона за миналия сезон... А през този - отиват на 125 милиона.

И Реал, както и повечето грандове на Европа, не е доволен.

УЕФА опитва всичко, за да няма недоволство, но е с вързани ръце от един проблем - договорът за продукта Висша лига изтича след сезон 2017-2018 г. и нататък той може да преговаря за бъдещето си без европейската централа.

И да се отдели, както големите клубове в Англия отделиха Висшата лига от Футболната лига и Футболната асоциация в началото на 90-те години и основаха напълно нов продукт.

"Ако клубовете настояват за Суперлига, това ще означава война с УЕФА - категоричен е Александър Сеферин, словенският кандидат за президент на централата. - След като има искане за по-високи приходи, УЕФА може да работи в тази посока. Но европейският футбол трябва да остане единен."

В същото време Юнайтед, Реал, Барса, Байерн и останалите се изкушават от все по-нарастващия интерес от Китай и САЩ, а вече и от Австралия, за Суперлига по модела на лятната Купа на шампионите - първенство само на най-популярните клубове на няколко континента и с квоти, а не на принципа на изпадащи и влизащи тимове.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията