Да срещнеш на терена Проказата

Най-култовите прякори на отбори, след като в Примера се завърнаха "краставичарите"

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 23 Авг 2016
0
2639

В понеделник вечер един резултат от първия кръг на Примера в Испания направи впечатление.

Леганес, новак в елита за първи път в близо 90-годишната си история, би като гост Селта - 1:0.

Непознатите футболисти в зелени фланелки се радваха, а първата новина в twitter бе: "Краставичарите" дебютират с победа! Това е прякорът на Леганес, естествено, идващ от основното препитание на областта. Зеленчуковите ферми са навсякъде около градчето.

И това име се носи с гордост, като местният вестник всъщност почти никога не използва официалното име на отбора...

Но гордите "краставичари" са далеч от някои убийствени прякори в света на футбола, съпровождащи толкова отблизо имената на отборите, че вече са ги заменили в песни, официални информации и дори в коментара по телевизията наживо.

В Англия, когато играе Стоук Сити, често можете да чуете просто че Potters е повел в резултата. "Грънчарите" - близко до ума е, пак от занаята, дал основната прехрана на хората в региона през вековете.

На Острова има още няколко велики прякора, като изпъква този на Родъръм Юнайтед - "Веселите мелничари".

Любопитно е, че когато играете срещу Съндърланд се молите да не ви мине черна котка път, защото така наричат съперника - "Черните котки".

Далеч по-сладки са победите над Евертън или Toffees, което са карамелизирани бонбони. И до днес е така залепнало, че редовно се чете дори във вестникарските репортажи от мачовете от "Гудисън Парк".

Причината е исторически факт: Срещу емблемата на клуба на трибуната на стадиона откъм Евертън вилидж, преди стотина години е имало няколко малки магазинчета за сладки и вкусотии, наречени Toffee shop. И до днес традицията да се раздават бонбони на централната трибуна е запазена.

Какъв сладък прякор, а?

Евентуална среща на Евертън с Бъртън Албиън, новия член на Чемпиъншип, би донесла обаче и горчив привкус. Но пак - приятен...

Brewers от Бъртън - това е името, с което всички заместват официалното на тима в жълто и черно. "Пивоварите" е естественото наименование на отбор, който идва от град и област с огромни традиции в областта.

Завършваме английската разходка с "Трактористите" от Ипсуич, чийто прякор озадачава дори собствените му фенове. Но и те го приемат с чувство за хумор, докато четат как в медиите редовно то замества името на любимия им отбор.

В Европа има още няколко любопитни и озадачаващи прякора на отбори, като този на хърватския Хайдук Сплит.

"Majstori s Mora" - Майсторите от морето, вече години наред не са никакви майстори и са абонирани за второто място след вечния враг Динамо Загреб, който има далеч не толкова претенциозния прякор "Сините". То един прякор... Такива отбори в света има хиляди.

В Италия "Летящите магаренца" от Киево са любимата дъвка на коментаторите, защото - замислете се - не звучи ли готино. Летящи магаренца...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията