Да срещнеш на терена Проказата

Най-култовите прякори на отбори, след като в Примера се завърнаха "краставичарите"

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 23 Авг 2016
0
2803

В Израел далеч не толкова симпатичното "Зелените маймуни" е лепнало на Макаби Хайфа и си ходи с името на отбора. Феновете си го приемат, въпреки че едва ли им е приятно, когато го слушат в коментарите и анализите на медиите.

Аякс се гордее с (сякаш спуснатото свише) Синовете на Господ, с което отборът върви вече близо половин век. От времената на Кройф та до наши дни, клубът от Амстердам е наричан така не само в Холандия - Godenzonen.

Само маркираме култови заместители на официалните имена на Алемания Аахен - Картофените бръмбари (Kartoffelkäfer) и Тарзаните (Манисаспор, Турция), за да преминем към основното меню: Южна Америка.

Там нещата далеч не са сладникави като каралемени бонбони или по детски замечтани като летящи магаренца.

Отиваме в Росарио, където е любимият отбор на Лионел Меси, за който е играл и великият Диего Армандо Марадона - Нюел Олд Бойс.

Само чуйте смразяващия прякор: Проказата. Едва ли ви се иска да ги срещнете на терена, когато прочетете във вестника преди мача, че "за Проказата ще играе Макси Родригес", примерно.

И как ви звучи: "Звездата N е готов да премине в Проказата за ... милиона долара"?

Родният тим на Марадона - Архентинос Хуниорс, също носи доста притеснителен прякор, който е равносилен на името му в публичното пространство и медийната сцена: Червеният бацил.

Пак е по-добре от официалното наименование на Естудиантес Ла Плата, използвано дори от сайта на клуба: Los Pincharratas. Ще рече - тези, които наръгват, убиват, дерат плъхове. Готино, нали?

Хуан Верон, един от символите на клуба, за който е играл и баща му, не използваше името Естудиантес дори, когато бе спортен директор. При подписване на договор с нов играч Малката Вещица (ама какви прякори имат в Ла Плата, а?) публикуваше в twitter профила си, че "Los Pincharratas привлече...".

Такива прякори имат хората.

У нас Ботев е "канарчетата", Пирин - "орлетата", ЦСКА - "армейците", а Левски - "сините". Имаме да ни отсрамят едни "моряци" от Черно море и "акули" от Черноморец... Най-силен обаче е прякорът "делфините", с който се кичи отборът на Несебър.

Слабичко.

И тук българският футбол изостава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията