Добро утро, имаме медал!

И премиерът се изказа по темата... Вече сме 70-и в таблицата по отличия

Sportinglife
Sportinglife 08:05 ч., 18 Авг 2016
0
479
Bulgarian Olympic Team

Добро утро. Имаме медал!

Невероятното се случи, съпроводено с традиционните вече (и обикновено заучени) гръмки заглавия. Отличието спечели Елица Янкова, която буквално се пребори за бронза като малко лъвче, побеждавайки аржентинката Патрисия Бермудес със 7:6 в борбата.

Момичето заслужава голямо уважение за характера и волята си. Мнозина вероятно не го оценяват, но в този олимпиийски формат на борбата, при интензитета на схватките - по няколко през 30-ина минути, без никакво време за възстановяване и отдих, натоварването е огромно.

Елица спечели медал за България, първи в Рио.

С него делим 70-о място в таблицата по отличия, като редом с нас са Финландия, Естония и Индия. Не че е повод за гордост или пък за нихилизъм. А най-малкото - за нашенски кавги и люшкане по крайности.

Спортистите ни в Рио бяха наричани дори "туристи" от някои медии, като липсата на успешно представяне бе съпоставяне с времена, в които се връщахме с по един кош медали от олимпийски игри.

Сега има и обратната реакция:

"Нали ги наричахте туристи", заяждат се защитници на представянето на българите в Бразилия.

Ами... Реално един медал за 13 дни не променя кой знае какво в цялостната оценка за изявите на българските спортисти в Рио. Нито пък тя може да бъде обща, слагайки под един знаменател всички.

Като цяло представянето дотук (много важно, защото имаме още доста надежди за медал) е очаквано слабо. Тоест - който се е надявал да идем в Рио и да покорим върховете на спорта, явно не е наясно какво е състоянието ни в тази област.

Генералните изводи се правят след игрите, а мерките за слабостите се взимат в четиригодишния цикъл преди следващите.

Да си говорим сега за недъзите на спорта ни, за туристи и слабо представяне, смисъл няма. Медалите се печелят в подготовката, а на самото състезание се узаконяват със здрава психика, но и солидна основа.

За десерт на цялата емоция, дори премиерът взе отношение за медала на Елица Янкова. Това вече ни идва малко в повече.

Вярно е, че той общо взето се изказва за всичко, случващо се в държавата от синоптичната прогноза до цените на зеленчуците, но...

Честито на Елица, както и на целия тим по борба, който явно е най-близо до елита в своя спорт. И продължаваме да се надяваме, че медалът няма да остане единствен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията