Светкавица над Рио

Болт направо се подигра със съперниците във финала на 100 метра

Sportinglife
Sportinglife 09:20 ч., 15 Авг 2016
0
934
GETTY IMAGES

Че беше фаворит - ясно.

Че трудно някой ще може да го спре - също до голяма степен предизвестено. Но всеки път сякаш преоткриваме изненадата си от начина, по който Юсеин Болт се гаври с уникалните атлети, с които се състезава в коридорите на 100-те метра.

Това най-късата дистанция. Класическият спринт. Там би трябвало да решават милиметри, един косъм, по-голям номер обувки - на фотофиниш. Но не и, когато Светкавицата Болт е на пистата.

През нощта срещу понеделник той отново се разтича леко за златото в Рио, постигайки 9,81 сек във финала. Трета поредна олимпийска титла и с голям шанс за трети пореден требъл.

Идва и финалът на 200 метра, също спечелен от чудото на Ямайка в предишните две издания на игрите. Както и щафетата на 4х100 м, където пак Юсеин и Ямайка са с две поредни титли.

Ако Болт направи за трети път тройния си удар, няма съмнение, че остава като номер едно в историята на спринтовите дисциплини. И сега съмнения почти липсват.

Лекотата, с която за някакви си 30-40 м дърпа пред останалите и ги поглежда дяволито, все едно има да бяга цяла магистрала София - Пловдив, е удивителна. А финалът е съвсем близо и трябва максимално усилие, концентрация, напън.

Някога да сте виждали Болт да се напъва?

Втори остана Джъстин Гатлин от Щатите, трети Андре де Грасе от Канада, а четвърти сънародникът, приятел и съперник на Юсеин - Йохан Блейк.

Тези три имена спокойно можеха да имат поне по едно олимпийско злато, ако в тази епоха не бе се появил проклетият дългокрак зевзек с тънки глезени и купон в кръвта. Болт обаче не оставя на никого никакви надежди.

Остана далеч от рекорда, което вероятно е единственото леко разочарование за феновете в Рио, които щяха да сринат покрива на стадиона след бягането му. Постижението от 9,58 сек можеше да бъде застрашено, ако по стара традиция Болт сякаш не си почиваше в 1/3 от дистанцията.

"Не бях перфектен, но спечелих и съм горд със себе си - каза Светкавицата. - Някой ми прошепна след финала, че съм безсмъртен, легенда. Не знам дали не е прибързано да го кажа, но ако спечеля и останалите два медала, изглежда наистина ще съм легенда."

"Не му беше до рекордите, искаше само златото и го спечели с огромна лекота", коментира в студиото на BBC Майкъл Джонсън, четирикратен олимпийски шампион.

Така Болт е спечелил 6 от последните 7 големи състезания на 100 м в света:

Олимпийски игри Пекин 2008 - Злато с време 9,69, световен рекорд.

Световно първенство Берлин 2009 - Злато с време 9,58, световен рекорд.

Олимпийски игри Лондон 2012 - Злато с време 9,63, олимпийски рекорд.

Световно първенство Москва 2013 - Злато с време 9,77.

Световно първенство Пекин 2015 - Злато с време 9,79.

Олимпийски игри Рио 2016 - Злато с време 9,81.

Липсва му само една титла за тези 8 години. Само едно злато му избяга за нечувана хегемония в спринта. На световното в Корея през 2011-а го дисквалифицираха от финала заради фалстарт...

Само такъв технически гаф може да спре Светкавицата. В Рио гафове нямаше.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията