„Дебелакът“ от царството на мечтите

Другите за легендата Ференц Пушкаш

Sportinglife
Sportinglife 10:30 ч., 14 Ное 2014
0
1166

Унгарската легенда Ференц Пушкаш е един от най-великите футболисти в историята. Неслучайно наградата на ФИФА за най-красив гол през годината носи неговото име.

Номинациите за приза бяха обявени и това е повод да си спомним за самия Пушкаш.

Сайтът Goal подбра някои запомнящи се изказвания на други големи личности от света на футбола за някогашната звезда на Унгария и Реал М.

Няма съмнение, че беше уникален футболист. Лично аз не мога да си обясня как унгарците са изпуснали световната титла през 1954 г.

Сър Алекс Фъргюсън

Той беше най-добрият сред нас. Имаше шесто чувство за футбола. При 1000 съществуващи начина да направи нещо, той винаги успяваше да открие 1001-и.

Съотборникът на Пушкаш в унгарския национален тим Нандор Хидегкути

Вижте го тоя дребен дебелак. Тия направо ще ги убием от бой!

Неназован английски национал преди паметната загуба с 3:6 от Унгария на „Уембли“

Пушкаш написа в книгата си, че ако не съм бил аз, са щели да ни вкарат 12 гола! За мен беше привилегия да играя срещу онзи отбор, макар че ни смачкаха. Пушкаш беше не само велик играч, но и прекрасен човек.

Вратарят на англичаните във въпросния двубой Джил Мерик.

Беше способен да ритне топката веднъж и да вкара два гола.

Золтан Цибор, съотборник на Пушкаш в Хонвед и националния тим.

Когато един класен футболист получи топката, погледът му върху играта трябва да е достатъчно добър, за да открие поне три варианта да продължи атаката. Пушкаш винаги имаше поне пет готови варианта.

Йено Бузански, съотборник от унгарския национален отбор.

Той направи страхотна кариера в Унгария, след което повтори постижението си и в Испания с Реал М. Пушкаш не беше просто футболист от световна класа; той беше от царството на мечтите.

Вратарят на големия унгарски тим Гюла Грошич

Ференц беше великолепен играч. Изглеждаше като някакъв шишко, но имаше вълшебен ляв крак и убийствен завършващ удар. Бих сложил Пушкаш във всяка класация на най-големите футболисти в историята. Отличен футболист и прекрасен човек, той изпитваше истинска наслада от играта.

Сър Том Фини, легенда на Престън Норд Енд и Англия

Пушкаш плашеше вратарите до смърт, когато владееше топката на 30-35 метра от голлинията. Ударът му беше не само мощен, но и прецизен. Според мен той беше истински гений.

Съотборникът на Пушкаш от Реал М Раймон Копа

Беше изключителен талант, един от най-добрите в историята. За съжаление, приятелю, животът винаги свършва, като те хваща неподготвен.

Легендата на Реал Алфредо ди Стефано

Той се разбираше чудесно с всички и беше безгрижен по характер. Това му помагаше да играе с голямо спокойствие и да изпитва огромна радост от футбола. Ударът му беше изключителен, притежаваше страхотен демараж, беше всестранно надарен и най-вече невероятно експлозивен на терена.

Луис Суарес, звезда на Барселона и Интер, носител на „Златната топка“ за 1960 г.

„За тебе той е мистър Пушкаш!“

Унгарецът оставил австралийски младоци с провиснали челюсти на тренировка

„С Боби Чарлтън, Денис Лоу и Пушкаш тренирахме едни младежи в австралийска футболна академия. Момчетата не показваха никакво уважение към него, дори му се присмиваха, че е дебел и стар. Дадохме им възможност да предизвикат един от нас, който да удари напречната греда десет пъти поред. Те, естествено, избраха стария дебелак. Лоу попита хлапаците колко пъти според тях възрастният закръглен треньор ще уцели гредата от десет опита. Повечето казаха по-малко от пет. Аз казах десет. Старият дебел треньор тресна гредата девет пъти поред. На десетия копна топката във въздуха, удари я по веднъж с двете си рамена и с глава, подхвърли си я с петичка и уцели гредата от воле. Младоците останаха със зейнали усти. Един от тях попита кой е той. Отговорих му: „За тебе това е мистър Пушкаш“.

Покойният Джордж Бест, самият той сред най-големите футболисти в историята, разказва следния емблематичен случай за Пушкаш.

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията