Да си върнеш изпусната звезда (с голяма финансова загуба)

Юнайтед и Пол Погба ще е най-фрапиращият случай в дълга редица

Sportinglife
Sportinglife 17:10 ч., 06 Авг 2016
0
1396
GETTY IMAGES

Преди 2 години Жозе Моуриньо се опияняваше за дефанзивния халф на Бенфика Неманя Матич и го взе в Челси, където той стана основен играч.

Е, феновете бяха доволни, махвайки с ръка за факта, че само три години по-рано клубът бе пратил Матич към Лисабон на практика без пари, просто като част от трансфера на Давид Луиш в Лондон.

А през 2014-а Челси брои 22 милиона лири за сърбина.

Една от великите истории на английския футбол бе голямото завръщане на Алън Шиърър в родния му град и отбор Нюкасъл. Случи се през лятото на 1996-а, когато "свраките" счупиха британския рекорд с 15 милиона лири.

8 години по-рано русолявото момче бе прокудено от Нюкасъл, за да отиде в академията на Саутхемптън, където му дадоха дебют в първия тим на 17. След 43 гола за южняците премина в Блекбърн, стана шампион и наниза 130 попадения за 4 сезона.

Представиха го пред половината град през 1996-а, доволен и горд с черно-бялата фланелка. Шиърър запази най-доброто за Нюкасъл, въпреки че не стана шампион и не спечели трофей. Вкара 206 пъти за любимия си тим.

Стигаме и до Марко Ройс, един от топ нападателите в европейския футбол.

Той си е вече част от "мебелировката" в Дортмунд, като се сещаме само, че преди 4 години Борусия го купи от адаша си от Мьонхенгладбах за 19 милиона евро. Ройс обаче си е момче на "жълто-черните", като на 17 години не бе оценен и напусна в посока Рот Вайс Ален.

Така Дортмунд е с една голяма поука за 19 милиона евро по-мъдър от този случай.

Барса има и още един поучителен пример, подобен на Фабрегас. Името му е Жерар Пике. Но при него каталунците успяха максимално да намалят щетите финансово и спечелиха играч, който се превърна в основен по време на най-славната епоха за клуба.

Централният защитник тръгна за Манчестър през 2004-а, съвсем млад. Изигра само 23 мача за Юнайтед, но е 2 пъти шампион и носител на Шампионската лига с клуба.

За да се върне през лятото на 2008-а в Барса за около 7 милиона евро. Минимална сума, като се има предвид, че за осемте години в родния си клуб Пике взе три пъти Шампионската лига, стана първенец на Испания шест пъти и срещна жената на живота си - Шакира.

Изобщо - това е вълнуваща история, а и Барса не преглътна голяма финансова загуба.

За разлика от Юнайтед, който сега ще опразни касичката за играч, когото изпусна без пари преди няколко години.

Случва се. Но ако всеки успява да прецени кой колко добър ще стане, когато е на 19, футболът би бил нещо като компютърна игра или програма.

А не е - това е игра за хора, които се развиват и променят, пасват на мястото си, или се провалят шумно на друго.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията