Раждането на новата Шампионска лига

Към 250 000 гледаха наживо четири мача по сокър в САЩ тази нощ

Sportinglife
Sportinglife 10:10 ч., 31 Юли 2016
0
1459

Тази нощ (европейско време) в САЩ се играха четири сериозни футболни мача. Не по футбол - местен, а по сокър - онзи, нашият.

Реал - Челси, Байерн - Интер, Ливърпул - Милан и ПСЖ - Лестър.

Отбори с общо 32 европейски титли и настоящите шампиони на Англия, Германия и Франция си дадоха среща в Калифорния, Мичиган и Северна Каролина.

Те бяха от програмата на Шампионската купа, турнир през лятото, които се играе на територията на Европа, САЩ и Австралия, участват най-сериозните имена на Стария континент. Америка отиде на мач, не може да се отрече.

105 хиляди гледаха Реал - Челси (3:2) на стадиона в Ан Арбър, Мичиган.

Над 50 000 видяха как Ливърпул би Милан с 2:0 в Санта Клара.

Около 45 хиляди гледаха разгрома на Байерн над Интер с 4:1 в Северна Каролина.

И още 40-ина хиляди се насладиха на шоуто на ПСЖ с 4:0 над Лестър в Карсън, Калифорния.

Това са близо четвърт милион зрители на четири мача. Популярността на турнира, който все пак се играе от контроли, е доста сериозна.

Часове по-рано в Дъблин близо 60 000 видяха как Барса би Селтик с 3:1, а в Гьотеборг около 35 хиляди се радваха на зрелището Манчестър Юнайтед - Галатасарай, завършило 5:2.

В Австралия има друг минитурнир като част от този - Атлетико, Тотнъм и Юве са там.

Е, това не са ли на практика най-популярните европейски отбори?

И не кореспондира ли това с все по-популярната именно сред големите клубове идея за нова Шампионска лига с квоти, където играят отбори по право, нещо като първенство?

Последната среща на футболния Г-14 завърши с гръмовни думи на Кал-Хайнц Румениге, президент на Байерн: "Не ни харесва настоящият формат на Шампионската лига. Големите клубове са невероятно популярни глобално, а трябва да делят приходи и терен с отбори, които далеч не са с такъв статут."

Така след 2018-а, когато изтича настоящият контракт на УЕФА с Шампионската лига, може да има предоговаряне на формата.

И нищо чудно, вместо връщане към схема с повече елиминации, да видим направо схема като на първенство - с точки и дълъг сезон, но само за едни и същи 20-30 клуба от Европа.

Така дистанцията на големи и малки ще се увеличи, а няма да бъде свита. Тоест - отбори от страни като България няма да имат никакъв шанс да се доближат до най-силните и най-богати грандове на континента.

Не се заблуждавайте - именно организираният вече за четвърти път летен турнир Шампионска купа е стартът на експеримента дали може да работи такава идея.

И отговорът, защото ще го взимат хора с повече нюх към баланси и бюджети, а не към футбол, ще е положителен.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията