Най-великите мениджъри на Челси

Противно на някои мнения, футболът в този клуб не започва с пристигането на Роман Абрамович

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 26 Юли 2016
0
2540
GETTY IMAGES

Челси не се е появил на картата на футболните успехи с идването на Роман Абрамович през 2003-а. Нито с появата на Жозе Моуриньо 12 месеца по-късно.

Не. Тогава започна ерата на клуба в семейството на грандовете на континента, тези, които преследват титла и у дома, и в Европа, всеки сезон.

Но историята е по-стара.

Ето поглед към най-успешните мениджъри на Челси, елитарния клуб от Западен Лондон, който по последните проучвания има най-много фенове в английската столица, изпреварвайки Арсенал.

Жозе Моуриньо (2004-2007 и 2013-2015 г.)

Първото място е неоспоримо. Специалния - той сам се провъзгласи за такъв именно на "Стамфорд Бридж", спечели три титли за двата си периода в клуба. Първата - с рекордните 95 точки! Добавяме три купи на лигата и купата на ФА, тоест - всичко на родния фронт. Не успя в Шампионската лига, където загуби три полуфинала - два от Ливърпул и един от Атлетико.

Тед Дрейк (1952-1961 г.)

Чудесен централен нападателна Арсенал от 30-те години, Дрейк тотално промени клуба. Той махна думичката Pensioners от прякора на отбор,а и от неговата емблема. Тя бе свързвана с несериозния имидж на клуба, сякаш непрофесионален и забавен.

Дрейк се разрови из долните дивизии и намери талантливи играчи за дребни пари, а след три години спечели първата титла в историята на Челси. Остави в наследство на клуба Боби Тъмблинг и Джими Грийвс - големи играчи.

Дейв Секстън (1967-1974 г.)

Пое отбора, наричан "диамантите на Дохърти" и ги превърна в един от култовите английски отбори от онези години. Спечели Купата на ФА и КНК, в състава личаха Питър Бонети, Питър Озгууд, Алан Хъдсън и Рон Харис - Чопър. Лондончанинът, както е известен, проповядваше игра с пасове по земята, типична за европейските отбори.

Карло Анчелоти (2009-2011 г.)

Италианецът пристигна с голяма репутация от Милан, но с неизвестни около това ще се справи ли в Англия. Е - справи се. Дубъл с титла и Купа на ФА в първия му сезон, съвсем нелошо. Вторият бе труден, Челси изостана и завърши далеч за Манчестър Юнайтед, а и не спечели Шампионската лига - мечтата на Абрамович.

Но Карло заслужаваше повече време. Или поне - да бъде уважаван, а не уволнен часове след последния мач за сезона...

Глен Ходъл (1993-96 г.)

Добър треньор, слаб психолог. Така го анализират днес играчите му. Напусна клуба заради националния тим на Англия, но остави чудесен отбор, играещ вълнуващ и атакуващ футбол. Доведе в клуба Рууд Гулит, който се превърна в най-важното попълнение в историята на клуба.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията