Ще останем ли без английски футбол по телевизията?

Неяснотата около това кой ще излъчва Висшата лига е притеснителна 20 дни преди сезона

Sportinglife
Sportinglife 08:55 ч., 16 Юли 2016
0
4634
GETTY IMAGES

На 7 август на "Уембли" шампионът Лестър ще се изправи срещу носителя на Купата на ФА - Манчестър Юнайтед. Традиционният мач, с който удря гонгът за старт на сезона в английския елит.

На 13 август тръгва и Висшата лига.

Но ще я гледаме ли и ние в България? Глупав въпрос, вероятно ще отсечете рязко и бързо.

Помислете пак, защото бяхме свикнали да имаме за даденост в домовете си почти всеки мач от най-силното първенство, представяно по чудесен начин от три канала на Нова.

Ситуацията днес е неясна, и то само 20-ина дни преди старта на сезона. На 24 април в медиите се появи информация, че Мтел е спечелил наддаването за правата за следващите три сезона. Тя бързо бе "сметена" някъде под масата, като Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с бюлетин, че няма подобна информация.

От Нова също никой нищо не казва - със сигурност договорът изтече с миналия сезон и за нов трябваше да се спечели търг.

Това е най-скъпият тв продукт в историята на футбола, след като 33,3 милиарда лири струват правата като цяло.
Субправа за излъчване на отделните държави се продават с около 250 процента по-скъпо от цената им при миналото наддаване през 2013-а.

Говори се за сума от около 11,8 милиона лева за три години - нещо, което не може да бъде спечелено с каквата и да е рекламна стратегия от нито един тв оператор. Тоест - да излъчваш Висшата лига у нас е имиджова реклама, но не и печеливш бизнес. Пазарът е такъв.

Но ние, като фенове, сме притеснени.

В края на април се писа, че информация ще има в средата на месец май. В края на май се прокраднаха новинки, че до средата на юни Мтел ще има яснота нови канали ли ще прави, в мрежата на кой оператор ще ги излъчи ("Близу" се спомена), но и днес, в средата на юли, никой нищо не казва.

Според проучване на Sportinglife.bg има реална опасност Висшата лига да не се излъчва през новия сезон, или поне така да е в първите месеци от първенството, докато настъпи решение.

Друг вариант е Мтел, който очевидно не е готов нито с екип, нито с канали, да препродаде субправа на Нова и още една телевизия, за да вървят някаква част от мачовете - но не и пълен пакет.

Някакво решение се търси и в момента, като официални коментари се отказват, а информация просто няма.

В сайтовете за тв програми първите мачове от Висшата лига вече са обявени, но български канали сред посочените за излъчване места липсват.

Засега неяснотата е плашеща, защото никога в последните 10 години не е имало съмнение кой и къде ще предава английския футбол в родния ефир. Поне не и 20 дни преди старта на сезона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията