Той беше по-добър от Гигс и трябваше да надмине Бест

Забравената история на гения Едриън Дохърти, най-талантливото хлапе от Клас 1992 на Юнайтед

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 06 Юли 2016
0
45769
Manutd.com

През 1993-а Джими Дохърти откарва момчето си обратно от Манчестър към дома. Изиграва мачове за Дери Сити, но страстта за футбола сякаш угасва. Мечтата му е мъртва.

"Хората остават с грешно впечатление за Ейдриън - казва днес Джими, отново с навлажнени очи. - Мислят си, че това, което се случи в Юнайтед, го е накарало да изпадне в депресия и да провали живота си. А той имаше най-щастливите си години от 20 до 26."

Ейдриън търси кариера извън играта, подписва краткосрочни договори на различни работи и пътува из Европа. През април 2000 г. гледа в един бар в Хага как Юнайтед печели шестата си титла за 8 сезона, воден от Гигс, Бекъм, Скоулс, Невил и Невил...

Усмихва се, щастлив е. Въпреки че не е на терена.

Месец по-късно, отивайки на работа една сутрин се подхлъзва и пада в един от каналите на Хага, удря лошо главата и гърба си. Близо месец е в кома, а на 9 юни 2000-а, ден преди да навърши 27 години, Ейдриън умира в болницата в Холандия.

Погребението му е седмица по-късно в Северна Ирландия. Юнайтед изпраща венец.

Филмът за Дохърти се появи година след книгата на английския журналист от "Таймс" Оливър Кей, в която много митове и легенди са разбити. "Години наред хората шушукат за обстоятелствата около смъртта на Ейдриън - казва авторът. - Замесени били наркотици, алкохол, депресия. Дори дълго време навсякъде се тръбеше, че той живеел в Амстердам и инцидентът станал именно там - тоест, ясно защо е отишъл и какво е правил в града това лято... Истината е различна, просто хората намират лесно обяснение."

Ейдриън е работил за фирма за обработка на дърво в Хага, разкрива Кей. Едновременно е свирил и с местна група, а негови видеа в интернет могат да се намерят и днес - как свири и припява парчета на Боб Дилън, когото обожава.

На 3 декември 2005-а стотици хиляди напълниха улиците на дъждовния Белфаст, за да изпратят в последния му път Джордж Бест - великия. Пет години по-рано пак в Северна Ирландия, в слънчевия 16 юни, петдесетина приятели и близки погребаха Ейдриън Дохърти.

Момчето, което сър Алекс и Манчестър виждаха като новия Бест.

Съдбата обаче не беше на едно мнение с тях.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията