1 милион евро и дипломатически паспорти

Албанците получиха любопитна премия за историческия успех

Sportinglife
Sportinglife 18:05 ч., 21 Юни 2016
0
415
GETTY IMAGES

Албания ще възнагради своите национали с дипломатически паспорти след победата им над Румъния с 1:0 на Евро 2016.

Това е дебютното участие на Албания на голям международен футболен турнир и освен победата записа и две загуби в групата си, като все още не се знае дали ще се класира за осминафиналите като един от най-добрите трети отбори.

Но е много вероятно да го направи - ако Белгия избегне загубата от Швеция.

Албанските национали ще получат и премия в размер на 1 милион евро.

Албанският премиер Еди Рама заля Twitter с радостните си възгласи след победата над Румъния, осигурена от гола на Армандо Садику, който отбеляза още в първото полувреме.

Естествено, раздаването на дипломатически паспорти има символично значение за албанските национали – много от тях вече ритат в европейски отбори, а албанските граждани пътуват без визи в Европейския съюз.

Още от времето на Енвер Ходжа обаче дипломатическият паспорт е символ на по-особен статут в бившата социалистическа държава.

Дипломатическите паспорти, предназначени за футболистите, няма да им осигурят дипломатически имунитет, но ще улеснят пътуването им по големите летища.

Победата над Румъния изкара хиляди албанци по улиците на столицата на Албания Тирана, както и в Прищина – столицата на съседно Косово, където огромната част от жителите са също албанци.

Феновете се забавляваха с музика, танци, свирене с клаксони и много, много албански знамена.

В същото време УЕФА стартира дисциплинарно разследване срещу Албания и Румъния заради проблемите с публиката по време на мача.

Инцидентите стартираха с хвърляне на димки и други предмети, а някои от запалянковците успяха да нахлуят и на терена.

Прокуратурата също разследва запалянковците и оттам обявиха, че французин от албански произход е успял да внесе на стадиона забранена ракета, скрита в ануса му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията