Ще се подпишете ли за връщането на V10 моторите?

Искат ли феновете атмосферни двигатели?

Sportinglife
Sportinglife 16:25 ч., 21 Окт 2015
0
324
GETTY IMAGES

Седмицата преди Гран при на САЩ във Формула 1 стана свидетел на старта на амбициозна петиция в интернет, посветена на връщането в световния шампионат на 3-литровите атмосферни V10 двигатели.

Целта на поредната атака срещу хибридните турбо двигатели е Формула 1 да се върне в ерата на атмосферните мотори, която приключи в края на сезон 2013, когато тимовете за последно използваха 2,4-литрови V8 двигатери.

Петицията е дело на някой си Рей Мичъл, който иска Формула 1 да се върне в 2007 година, когато пилотите са карали „големи по обем мотори, работещи на високи обороти”.

Може да намерите подписката на адрес: http://www.ipetitions.com/petition/bring-back-v10s-now, а амбицията на Мичъл, който обяви, че говори от името на феновете е да събере 50 милиона подписа, за да я внесе във ФИА.

Мичъл обяснява, че феновете са наясно, че зелените технологии трябва да имат място във Формула 1, както и че развитието на хибридните системи за задвижване също е изключително важно, но той и последователите му са на мнение, че новите двигатели са лишили световния шампионат от вълнуващия звук на атмосферните двигатели.

Според него, дори последните V8 атмосферни мотори не са притежавали вълнуващия „глас” на 3-литровите им предшественици с работен обем 3 литра, които се развъртаха до 20 000 об/мин.

Според Мичъл, има възможност производителите на двигатели за Формула 1 да върнат V10 моторите и да ги съчетаят с модерните хибридни технологии, които са много важни за масовия пазар на автомобили, от които се интересуват компании като Mercedes, Honda и Renault.

Заради това се допуска и компромис, че завръщането към тези мотори може да се осъществи и по посока 2,4-литровите двигатели, въпреки, че феновете си държат на 3-литровите агрегати.

Ако мислите като г-н Мичъл, то може да подпишете петицията му и да се надявате, че ще се намерят още 50 милиона човека, които да ви подкрепят.

Що се отнася до ФИА и автомобилните производители във Формула 1, няма да има връщане назад към атмосферните двигатели. В момента световният шампионат е във втория си сезон на формулата за V6 турбо мотори с обем 1,6 литра, работещи с две хибридни системи.

Налагането и развитието на тези технологии е изключително важно за производителите на масови автомобили, тъй като бензиновите турбо мотори вече вървят по пътя на турбо дизелите и осигуряват по-висока мощност в сравнение с атмосферните, при сходен и дори по-нисък разход на гориво. Дори и Ferrari, които до последно бяха против турбо моторите, също вече използват такива двигатели в серийните си модели.

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун до последно се бори срещу турбо моторите, дори досега продължава да мърмори по техен адрес, но инвестициите на Mercedes, Ferrari, Honda и Renault в новите двигатели и хибридни системи са толкова големи, че ако в близко бъдеще правилата за двигателите бъдат сменени, то Формула 1 буквално може да остане без доставчици на мотори.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията