А сега накъде?

Резултатите на Общото събрание не са изненада

Анна Николова
Анна Николова 17:40 ч., 04 Окт 2015
0
1511
Lap.bg

С нов старт президент и национален отбор, устремен към топ 4 в Европа. Така ще посрещне последната седмица преди старта на континенталния шампионат най-успешният ни колективен спорт в последните години – волейболът.

Настоящият ръководител на централата Данчо Лазаров бе преизбран за такъв на Общото събрание, провело се в събота в Пловдив. Свикването на сбирката продължава да е обвито в мистерия, тъй като реално такава трябваше да има едва догодина.

Още повече че тя се проведе едва два месеца преди крайното решение на правораздавателните институции легитимен ли е Управителния съвет или не. То се очаква в началото на декември след произнасяне на Върховния касационен съд и съществува голяма вероятност след него федерацията да влезе в един процес на дълги съдебни саги.

Защото и след срещата в Пловдив не стана ясно кой Управителен съвет е насрочил и провел това Общо събрание. Ако е онзи, който управлява през последните месеци, нищо чудно опозицията, доколкото я има да обжалва законосъобразността на форума и да последват нови съдебни процеси.

Ако обаче събранието е свикано от Управителния съвет от преди 2012 г. за който до тук съда твърди, че е единственият легитимен, тогава какво се случва с решеното от 2012 до 2015 г.?!

Но пък именно последното би обяснило защо инж. Данчо Лазаров бе преизбран с мандат чак до 2018 г. На практика това са онези години, които остават на бившия шеф на Левски да довърши мандата си, за който е категоричен, че ще бъде последен.

„Оттеглих кандидатурата си, защото не е сега момента“, лаконичен бе един от двамата, за които се считаше, че могат да създадат конкуренция на Лазаров – Любо Ганев. Отводът си той направи пред Общото събрание, само три седмици след като обясни отново пред медиите, че сега е момента, защото в противен случай ще се чака много. Как и защо бившият национал промени мнението си е въпрос само на догадки.

Същото важи и за човека, който се считаше за представител на опозицията – Красимир Илиев.  Бившият президент на Националната волейболна лига се оттегли също изненадващо като вместо това предложи куп разумни промени в Устава, но никоя от тях не получи одобрение.

И като стана дума за Устава някак скрити останаха именно промените в него направени от сегашните управляващи. Както обясни Петър Кънев – депутат и член на Управителния съвет те са само две, но пък какви. Защото ако юридическите битки приключат с успех за БФВ от тук нататък президентът на федерацията ще се избира от Управителния съвет, а не както досега от Общото събрание.

И още нещо – въвежда се функцията съпредседател. Мотивът – инж. Лазаров е безкрайно ангажиран с международната дейност и се налага да има друг човек, който да движи работата във вътрешен план.

Предложението всъщност е на самият Данчо Лазаров.  И няма как да не се появи въпроса дали по този начин той не иска да подготви от една страна своето оттегляне през 2018 г. и от друга своя приемник в лицето на човека, който ще заеме поста на съпредседател. А кой ще е той ще разберем едва след като съдът впише промените в Устава.

Как това ще се отрази на спорта като цяло предстои да видим. „Няма да допуснем битките за власт, разрушили останалите федерации, да съсипят и волейбола. В България в момента има три спорта, които носят резултати и това са спортовете, които се управляват с желязна ръка“, отчете Петър Кънев след Общото събрание.

В същото време новият старт президент откровено призна, че към този момент единственото, за което се мисли е Евроволей 2015.  „Нямаме време за нищо друго“, категоричен бе Лазаров.

Шампионатът на стария континент и придружаващите го събития безспорно е сериозно предизвикателство, но на 19 октомври той ще бъде история.

Ще останат Левски и ЦСКА, които ще продължат да водят отчаяна битка за оцеляване, Добруджа и Монтана, които правят селекция само за собствена консумация и не смеят да опитат силите си в Европа, детско-юношеските школи, които полагат неистови усилия да съберат достатъчно деца, студените зали, младите треньори, изпитващи остра нужда от обучение и справящи се сами. Все неща, които могат да се отразят на спорта не по-малко зле от битките за власт по върховете на управлението му.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията