България се сбогува с Евроволей 2015

Националките с трета загуба, пропускат игрите в Рио

Sportinglife
Sportinglife 09:40 ч., 29 Сеп 2015
0
421
Cev.lu

Женският ни национален отбор по волейбол приключи участието си на Европейското първенство по волейбол. Късно снощи българките записаха трета поредна загуба – този път с 2:3 от Беларус и с едва две точки и без нито един успех остана на четвърто място в своята група.

Напред продължават само първите три отбора, от потока на българките това са Русия, Хърватска и Беларус.

С отпадането си от групата националките не успяха да постигнат целта, която и сами си поставиха при заминаването за Евроволей – влизане в топ 8 на Стария континент. Отпадането почти сигурно означава и край на надеждите за участие на олимпийска квалификация и на игрите в Рио следващата година.  

Евроволей 2015 е и третият пореден континентален шампионат, на който българският тим не успява да излезе от груповата фаза.

„Явно не сме намерили разковничето или какво се е объркало. Със сигурност проблемът не е във федерацията, треньора или някакви такива фактори. Защото на терена сме момичетата”, коментира пред националното радио капитанът на тима Елица Василева.

„И в двата ни последни двубоя имаше епизоди, в които не управлявахме добре действията си на терена. Това създава хаос. И тук говорим за лесни точки. Не подценявам отбора на Беларус – играят прекрасен волейбол, имат страхотна разпределителка и диагонали, но ние трябваше да спечелим. Не се получи и сега сме губещи, а ситуацията е лоша. Създава се психологически проблем, върху който трябва да се работи. Но със сигурност няма да съм аз човекът, който да работи върху това.

От самото ми назначаване на поста се търси начин за раздяла. Аз обаче съм отговорен човек и след като не съм свършил работата, за която съм нает мога да си тръгна.

Съжалявам, защото имахме голямо желание, успяхме да преодолеем онова, което създаваше напрежение между нас, но не успяхме да направим отбор, който може да спечели. Не може да сменим националния отбор, трябва да работим върху него”, заяви пред БНР селекционерът Драган Нешич.

Специалистът бе назначен на поста в началото на тази година като това е вторият му период като старши треньор. Нешич води отбора от 2006 г. до 2010 г. Преди това той на два пъти бе в щаба, но като асистент – най-напред на Емил Тренев, а след това и на Джовани Гуидети.

Най-доброто класиране на националния отбор на Европейско първенство под ръководството на Драган Нешич е 8-о място през 2009 г.

Най-големият успех на специалиста начело на България пък са сребърните медали от Европейската лига през 2010 г. Именно след тях и заради загубения финал от федерацията решиха да се разделят с наставника.

В периода, в който Нешич не водеше националния тим на поста се смениха Драгутин Балтич, Димо Тонев, Владимир Кузюткин, Марчело Абонданца. Най-сериозният успех през това време са бронзовите медали от Евролигата през 2011 г. и класирането за световното първенство през миналата година. Тимът обаче бе разтърсен и от серия от скандали сред които освобождаването на звезди като Ева Янева.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията