120 000 евро за волейболните еврошампиони

България тръгва с мач срещу златните медалисти от 2013 г.

Sportinglife
Sportinglife 16:20 ч., 26 Сеп 2015
0
222
GETTY IMAGES

120 000 евро ще получи тимът, който заеме първото място на стартиращото днес европейско първенство по волейбол при жените. Шампионатът се провежда в Холандия и Белгия, градовете-домакин са Антверп, Апелдорн, Айндховен и Ротердам.

Парични бонуси ще получат първите четири отбора в класирането като премията за втория е в размер на 70 000 евро, на третия – 40 000 евро, а за четвъртият – 20 000. Раздаването на премиите се случва за втори път в историята на континенталните първенства. Първият път бе преди две години когато шампион при дамите стана Русия.

„Искаме да дадем заслуженото на топ играчите на Европа и на отборите за техните усилия и разбира се заради приноса им в развитието на играта. Днешните шампиони са модел за подражание и са пример за стотици и може би хиляди млади хора в цяла Европа. Те са тези, които ги мотивират да започнат да се занимават с нашия спорт”, обясни решението президентът на Европейската волейболна конфедерация Андре Майер.

За пети път първенството ще бъде проведено в две страни, участие в него ще вземат 16 отбора, сред които и България. Воденият от Драган Нешич отбор е в група с еврошампиона Русия, Хърватска и Беларус, а мачовете ще се играят в Ротердам. Първият двубой на българките е именно със Сборная. Първите три отбора от групата продължават в следващата фаза, като победителят отива директно на четвъртфинал, а вторият и третият ще трябва да минат през плейофи.

„Русия е много сериозен противник, който разполага с по няколко класни волейболистки на всеки един пост. Уважаваме Русия, но може да играем добре срещу тях. Хърватия също е сериозен тим, разполага с един от най-добрите състави в Европа. Беларус е под нашето ниво”, анализира съперниците старши треньорът на българския тим Драган Нешич.

„Трябва да играем добре. Никой отбор не трябва да печели лесно срещу нас. Трябва да се класираме сред първите осем тима. Нямаме добри резултати на последните две европейски първенства. Сега имаме състав със средна възраст на 20 години, които играят в най-силните отбори в Европа”, категоричен бе наставникът.

Според руските медии пък именно България е големият съперник на Сборная за първото място в групата. „Групата е сравнително лесна, но това е заради факта, че Русия е европейски шампион от 2013 г. Отборите на Хърватска и Беларус са под нивото на нашия национален тим и всичко ще се решава още на старта срещу България”, написа авторитетния спортен ежедневник „Спорт Експрес”.

Според изданието освен Русия фаворити за титлата са Сърбия и Турция.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията