Две десетилетия Венгер управлява северен Лондон

Французинът знае как се печели дербито

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 23 Сеп 2015
0
863
GETTY IMAGES

Подходът на Арсен Венгер към големите мачове често търпи критики на Острова. Очевидно е, че нещо не се получава по най-добрия начин, след като Арсенал толкова години не може да се добере до титлата във Висшата лига.

Но има един двубой, който французинът често печели с лекота, а той е най-важният за феновете - дербито на северен Лондон с Тотнъм.

Двата стари съперника подновяват битката си в сряда със среща от турнира Capital One Cup, а Венгер и "топчиите" изпитват остра нужда да вземат този мач. Победа над "шпорите" ще е живителна, но самият факт, че предстои дерби може да е положителен катализатор за процесите на "Емиратс".

Поражението от Тотнъм през миналия февруари беляза серия от осем поредни победи на Арсенал, а отборът на Венгер се намеси дори в битката за шампионската титла, както и до успешен край в турнира за ФА къп.

Като цяло рекордът на френския менижър срещу отбора от другия край на "Seven Sisters Road" е доста обнадеждаващ. Той е водил 45 пъти своите в дербито, като е спечелил 21 от мачовете и е загубил само 7.

В допълнение неговият тим е отбелязал почти 30 гола повече от вечния съперник - 86 срещу 57. Също така Арсенал е триумфирал в 5 от последните 8 двубоя срещу Тотнъм.

Но от друга страна Маурисио Почетино стана "най-зеленият" треньор на "шпорите", като време прекарано на "Уайт Харт Лейн", който успява да се наложи над французина, а също така записа и "хикс" на "Емиратс", което идва да подскаже, че има добър игрови план за големия мач на северен Лондон.

Така аржентинецът продължи традицията и е четвъртият мениджър на Тотнъм от последните петима наставници на отбора, които успяват да вземат победа над Венгер.

Преди това Джордж Греъм бе единственият от шестима, които триумфират над французина. Арсен загуби само един път в първите си 28 битки за северен Лондон, а Мартин Йол е с най-негативния рекорд като водач на "шпорите", след като не стигна до успех в нито един от деветте си мача срещу съседите.

Няма спор - Венгер управлява северен Лондон през последните две десетилетия, въпреки че напоследък рекордът му се влоши значително.

В последните 17 дербита Венгер бе победен шест пъти, а в пет от тях - на "Уайт Харт Лейн".

След напускането на Йол се извъртяха 9 мача, а французинът вдигна ръце само два пъти след последния съдийски сигнал.

Преди мача в сряда основните проблеми на мениджъра са свързани с неубедителното представяне на защитата и със сигурност ще иска това да се промени.

Дори и да направи сериозни ротации в състава си за дербито, Венгер ще иска победата, която е постигал толкова много пъти, а тя може да даде голям импулс на целия сезон на "артилеристите", който в този момент не изглежда много обнадеждаващо.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията