5 големи въпроса преди Челси – Арсенал

Дербито на Лондон е между два отбора в криза

Sportinglife
Sportinglife 14:35 ч., 18 Сеп 2015
0
974
GETTY IMAGES

Челси и Арсенал излизат в голямото дерби на Лондон в събота на „Стамфорд Бридж“ESPN зададе пет ключови въпроса преди сблъсъка между съперниците, които не започнаха сезона по най-добрия начин.

КАК ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА МОУРИНЬО ЕВЕНТУАЛНА ЗАГУБА?

„Момчета, играем с Тотнъм“.

По думите на Рой Кийн, това било всичко, което сър Алекс Фъргюсън казвал на своите, когато Манчестър Юнайтед се изправял срещу „Шпорите“.

Легендата на „топчиите“ Мърсън залага на Челси

Бившият атакуващ халф на Арсенал Пол Мърсън (два пъти шампион на Англия и носител на КНК с „Топчиите“ в периода 1989-1994), обяви Челси за абсолютен фаворит в дербито с някогашния си тим.

„Залагам на Челси“, обяви бившият английски национал пред „Скай Спортс“. „Сините“ се представят отлично в мачовете с Арсенал, изглежда просто не могат да загубят от „Топчиите“. Знам, че „Артилеристите“ биха за „Къмюнити Шийлд“, но онзи двубой не беше чак толкова важен за Челси.

През седмицата Арсен Венгер постъпи наивно, като промени силно състава за гостуването в Загреб. „Топчиите“ имаха нужда от силен старт, особено като се има предвид, че Байерн (Мюнхен) е фаворит в групата.

Загубата покачи напрежението върху Арсенал, докато Челси взе глътка въздух с победата над Макаби“, коментира Мърсън.

Нямало никаква нужда от сложни тактически решения, от вдъхновяващи речи и от специални инструкции. Достатъчно било мениджърът да напомни, че „Червените дяволи“ бият Тотнъм под път и над път – толкова осезаемо било психологическото превъзходство на манчестърци.

През над петте си години работа в Челси Жозе Моуриньо вероятно неведнъж се е изкушавал да каже нещо подобно на играчите си преди мачовете с Арсенал.

В присъствието на Специалния тези срещи приличат по-скоро на груб тормоз в училище, отколкото на двубои между професионални футболисти. 

Моуриньо сякаш бие Венгер не защото му е чак толкова необходимо, а просто по навик.

В 13-те официални срещи между двамата („Къмюнити Шийлд“ не се брои) Специалния няма нито една загуба. По тази причина евентуално поражение на „сините“ може да се превърне в истински кошмар за Моуриньо, защото ще бъде възприето като знак, че психологическото му предимство пред съперниците е напълно изчерпано.

Тази седмица португалецът реагира остро, когато един журналист го попита дали усеща нарасналото напрежение. Жозе побърза да изброи трофеите, които е спечелил.

Можем да тълкуваме реакцията му като непоколебима решителност да не отстъпва позициите си, но от друга страна, може би въпросът е бил по-болезнен, отколкото Моуриньо е склонен да си признае.

Евентуално поражение от Арсенал няма да бъде просто загуба на три точки, а символ на пълно безсилие. 

За Моуриньо този мач е по-важен от всеки друг.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията